Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
26-06-2020

Functioneringsgesprek op afstand


In de 1,5-meter-economie is afstand houden vereist. Zelfs als je wel samen kunt komen in een fysieke ruimte, moet je aanpassingen doen om de gezondheid en hygiëne van je werknemers te waarborgen. Als jij en je werknemers voornamelijk thuis werken, kun je ervoor kiezen om het functioneringsgesprek op afstand te laten plaatsvinden. Je kunt daarvoor de communicatiemiddelen gebruiken die je al gewend was in te zetten.

Het is belangrijk om een functioneringsgesprek te voeren, juist in tijden van verandering. Tijdens het functioneringsgesprek kun je vragen hoe het je werknemer vergaat en hoe hij of zij naar de toekomst kijkt. Je hebt ook de kans om de rol van de werknemer te bespreken in de overgang naar een nieuwe manier van werken. Vergeet vooral niet complimenten te geven over het aanpassingsvermogen van je werknemer. Daarnaast is een functioneringsgesprek een ideaal moment om te vragen naar feedback van je werknemer. Vraag hoe hij of zij aankijkt tegen jouw rol als werkgever en/of leidinggevende. Verloopt het volgens verwachting? Is er nog ruimte voor verbetering?

Voordat je ervoor kiest de functioneringsgesprekken via video te laten plaatsvinden, is het belangrijk een paar afwegingen te maken.

Functioneringsgesprek via video, mag dat?

Ja, je mag als werkgever in principe zelf kiezen hoe het functioneringsgesprek wordt gevoerd, behalve als dit anders is afgesproken in de cao, arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek.

Wat heb ik nodig? 

Waarschijnlijk gebruik je al een systeem voor videobellen of videoconferencing, zoals FaceTime, Skype, Zoom, Microsoft Teams of Google Meet. Je kunt dit soort tools ook prima inzetten voor functioneringsgesprekken. Zorg er vooral voor dat de videoverbinding stabiel en beveiligd is, zodat er geen andere collega's kunnen inloggen of ongenode gasten kunnen meekijken. Test het systeem een paar keer voordat je officiële gesprekken gaat voeren. Zorg dat jij en je werknemer een apparaat gebruiken met een goede camera en een stabiele internetverbinding.

Wat zijn de aandachtspunten?

Een functioneringsgesprek is een belangrijk middel om je personeel te motiveren. Om het gesprek goed te laten verlopen moet je werknemer zich op zijn gemak voelen. Ga dus na of je werknemer zich er prettig bij voelt dat het gesprek via video plaatsvindt. Er kunnen gevoelige onderwerpen worden besproken, zorg dus dat er op beide locaties niemand mee kan luisteren of binnen kan lopen. Als werkgever moet je werknemers die thuiswerken faciliteren. Dus geef hun de nodige middelen om te kunnen werken en het functioneringsgesprek te voeren.

Bron : ondernemenmetpersoneel

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?