Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
19-01-2018

Exportkansen voor bedrijven in Zuid-Nederland hoger dan in noorden

 
Vestigen in Noord-Nederland is qua exporteren minder gunstig. Zuid-Nederlandse ondernemingen hebben daarentegen juist een grotere kans. In de Randstad is juist export buiten de EU het best vertegenwoordigd.
Deze conclusie heeft het Centraal Planbureau (CPB) en de Rijksuniversiteit Groningen getrokken middels haar donderdag verschenen rapport. Uit eerder onderzoek bleek dat een hoge productiviteit voor bedrijven een vereiste is voor exportkansen. De onderzoekers richten zich in hun onderzoek op bedrijven met een hoge productie, die echter niet exporteren.
 
Hoge productie blijft in dit onderzoek overeind als een factor die de export stimuleert. Toch lijkt het effect volgens de onderzoekers in eerdere studies overdreven. Bedrijven die binnenkort gaan exporteren, zijn matig productiever dan niet-exporterende ondernemingen. Wel zijn al exporterende bedrijven productiever dan niet-exporteurs. Zaken als de bedrijfsomvang, import en kennis van buitenlandse markten blijven ook  belangrijke factoren voor exportkansen. Staat een bedrijf in de buurt van andere exportondernemingen, dan verhoogt dit de kans op export eveneens. Dit geldt ook voor de nabijheid van bedrijven die in buitenlandse handen zijn. Voor ondernemingen in de dienstenindustrie zijn goede financiële cijfers in het bijzonder van belang voor de exportkansen.

Bron: nu.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?