Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
16-08-2019

Een proefdag: dit zijn de regels


Een proefdag wordt meestal ingezet als laatste testmiddel in een sollicitatieprocedure. Dit houdt in dat iemand pas een proefdag krijgt als hij of zij de eerdere fases van de sollicitatieprocedure met succes heeft afgerond. Een proefdag is een testdag waarbij een sollicitant binnen een bedrijf gedurende een dag zijn of haar vaardigheden kan laten zien aan de potentiële werkgever en kan kennis maken met de werkzaamheden en werksfeer van het bedrijf waar hij of zij hoopt te mogen werken.

Wordt een proefdag betaald? Een duidelijke wetgeving is er niet specifiek rondom de proefdag. Het komt erop neer dat een werkgever het recht heeft om sollicitant een dag te laten meedraaien.De kandidaat of sollicitant wordt over het algemeen niet voor deze dag gecompenseerd. Dit houdt in dat de persoon die de proefdag uitvoert geen geld of salaris ontvangt voor deze dag. Ook wanneer deze dag succesvol is afgerond wordt een proefdag meestal niet betaald. Een proefdag wordt beschouwd als een investering van de kandidaat in zichzelf of haarzelf. De dag is feitelijk een testdag. Wel dient men goed na te gaan of er geen misbruik wordt gemaakt van dit sollicitatie-instrument.

Als men een proefdag gaat gebruiken om iemand zijn of haar geschiktheid te bepalen voor productiewerk of repeterende werkzaamheden dan is een complete dag wel een heel overdreven middel. Het is namelijk niet de bedoeling dat een bedrijf de proefdag misbruikt om iemand gratis een dag te laten produceren. De proefdag heeft voor de werkgever als enige doel om na te gaan of het personeel over de juiste bekwaamheid beschikt om de betreffende functie te vervullen. Het rendement voor het bedrijf moet die dag niet centraal staan. Dit komt nergens terug in een specifieke wet, maar de rechtspraak heeft er wel de volgende definities aan gekoppeld:

 • Ten eerste moet de duur van een test enigszins beperkt en redelijk zijn ten opzichte van de vaardigheden die getest worden. Voor een manager met een enorm takenpakket kan zo’n test dus best de hele dag duren, voor een afwashulp gaat dat natuurlijk wat te ver.
 • De proefdag mag niet rendabel zijn voor een bedrijf. Het is dus zeker niet de bedoeling dat een potentieel nieuw personeelslid zo goed als in zijn eentje de hele dagomzet binnenhaalt en daar dan niks voor terugkrijgt.
 • Er mag voor een test- of proefdag geen loon worden uitgekeerd. Er is immers nog geen contract ondertekend. Overigens is het wel mogelijk om bepaalde kosten van de geteste persoon terug te betalen.

 

Bron: cvster / allesoverhr
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?