Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
27-10-2022

Een hoger salaris volstaat niet om personeel te houden

Werkgevers zullen meer moeten doen om personeel aan zich te binden dan alleen een hoger salaris bieden. Om de slag om personeel te winnen moet geïnvesteerd worden in bijscholing en het verlagen van de werkdruk. Ook moeten mensen met een arbeidsbeperking worden aangenomen.

Dat is van belang, want de helft van de werkgevers vindt het lastig om nieuw personeel te vinden, blijkt uit een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) onder enkele duizenden bedrijven. Omdat het onderzoek eind 2020 is uitgevoerd, gaat het inmiddels vermoedelijk om nog meer bedrijven.

Eigen schuld, dikke bult, valt te lezen tussen de regels in het rapport. Want bedrijven willen best een divers personeelsbestand, maar doen er weinig aan om dat te bereiken. Al jaren heeft slechts een op de zes bedrijven iemand in dienst met een arbeidsbeperking. "Het kan zijn dat hierdoor arbeidspotentieel onbenut blijft", aldus het SCP. Het excuus van bedrijven: ze hebben geen geschikt werk voor iemand met een arbeidsbeperking. Of bedrijven weten niet dat ze er subsidie voor kunnen krijgen van de overheid. Die zou best wat meer mogen doen om de vastgelopen arbeidsmarkt vlot te trekken, vinden de bedrijven.

Meer geld voor scholing

Bovenaan het wensenlijstje staat dat de overheid meer geld uittrekt voor het opleiden en trainen van mensen. Wat ook zou helpen volgens de bedrijven: het verlagen van de belastingen op arbeid en sociale premies. En bedrijven zouden een minder groot deel van de kosten van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid voor hun rekening willen nemen. Bij werkgeversvereniging AWVN herkennen ze zich niet helemaal in het beeld dat het SCP schetst. In driekwart van de cao's die wordt afgesloten staan afspraken over mensen langer aan het werk houden en werk aantrekkelijker maken, vertelt Raymond Puts, algemeen directeur van AWVN.

Werkdruk groot probleem

Hij erkent wel dat werkgevers nog meer moeten doen om te zorgen dat de arbeidsmarkt 'vitaal' blijft de komende jaren. Dat is ook nodig om de werkdruk, deels veroorzaakt door de naweeën van corona, te verlichten. Bij vier van de tien organisaties is hoge werkdruk een probleem.

Bij ongeveer de helft van de werkgevers gaat het om psychische klachten, zoals overspannenheid of een burn-out. Die werkdruk zou verlicht kunnen worden als Nederlanders meer uren zouden maken, aldus Puts. "We werken ongeveer net iets meer dan 30 uur in de week, daarmee zitten we in de kelder van het Europees gemiddelde."

"Dat is niet zozeer dat we harder zullen moeten gaan werken", vervolgt hij. "Kun je roosters aanpassen, kun je werk anders organiseren of kun je meer thuiswerken", somt Puts enkele mogelijke oplossingen op. "We zullen alle middelen moeten inzetten."

Bron: rtlnieuws.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?