Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
06-11-2014

Een goede voorbereiding...

Minder dan één uur: dat is de voorbereidingstijd van twee op de drie werkzoekenden voor een sollicitatiegesprek. Zes procent van de werkzoekenden heeft meer dan twee uur nodig.

Dat is de uitslag van onderzoek onder 1.270 werkzoekenden, uitgevoerd door Motivaction. De meest voorkomende manier van voorbereiding is informatie zoeken over de werkgever. Meteen daarop volgt het bestuderen van de vacaturetekst en één derde richting zich op zijn of haar sterkste punten, zodat ze die in één zin kunnen zeggen. Hoe kun je je nou zo goed mogelijk voorbereiden op een sollicitatiegesprek?

Onderzoek het bedrijf
Wat doet het bedrijf, waar staan ze voor? Schrijf alle belangrijke dingen op, zodat je dit overzichtelijk bij elkaar hebt staan. Bekijk ook eens hoe het bedrijf zich profileert op social media. Zo krijg je een helder beeld van het bedrijf en hoe jij daarin zou passen, wat helpt bij het voorbereiden van het sollicitatiegesprek.

Tijdens je onderzoek naar het bedrijf zullen er ook vragen in je opkomen. Deze kun je opschrijven en meenemen naar het sollicitatiegesprek. Mochten alle vragen al tijdens het verhaal worden beantwoord, kun je bij het 'heb je nog vragen?'-gedeelte laten zien dat je deze wel had, maar dat deze al beantwoord zijn.

Het sollicitatiegesprek
Er zijn hopen websites te vinden over de meestgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Verzamel er zoveel mogelijk en beantwoordt alles voor jezelf op papier. Zorg ervoor dat je in je antwoord aangeeft wat jij kunt betekenen voor het bedrijf. Welke relevante ervaring heb je opgedaan en hoe zou je dat in een ander bedrijf willen en kunnen toepassen? Noem praktijktoepassingen die van belang zijn. Heb je geen concrete werkervaring, breng dan relevante hobby's ter sprake, of projecten van je studie.

Om zoveel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden, ga je bij jezelf na wie je bent, wat je wilt en wat je te bieden hebt. Wat maakt jou beter dan een andere sollicitant? Ben je aantoonbaar goed in leidinggeven? Ben je erg goed in een specifieke vaardigheid? Krijg jij je energie van analytische bezigheden? Als je nadenkt over de antwoorden op deze vragen, vat ze dan eens samen in een elevator pitch.

Oefen het gesprek
Oefen het gesprek met bekenden of voor de spiegel. Let op je houding en je lichaamstaal. Als je met je armen over elkaar gaat zitten of nonchalant achterover leunt, kom je niet geïnteresseerd over. Neem een actieve houding aan en gebruik met mate handgebaren om je uitspraken te ondersteunen. Denk ook van tevoren na over wat je aan wilt doen naar het gesprek. Is het een erg formeel bedrijf, of kan het ook wat minder chique?

Doe jij langer dan een uur over het voorbereiden van een sollicitatiegesprek?

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?