Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
22-12-2015

Een goede sollicitatiebrief schrijven!

Wist jij dat een CV als eerste wordt gelezen? Daarna kijkt men pas naar een sollicitatie / motivatiebrief. Een sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief genoemd, schrijf jij ter ondersteuning van je CV. Hierin wordt vaak gezocht naar antwoorden op de volgende vragen: ''Waarom zouden wij jou moeten uitnodigen?'' en ''Wat kom jij de organisatie brengen?''. Geef hier dus antwoord op in je sollicitatiebrief.

Wat zet je dan zoals in een sollicitatiebrief?

1. Inleiding
Beschrijf waar je de vacature bent tegengekomen, dat je enthousiast van werd en dat je solliciteert naar de functie. Tip: Bel van tevoren naar jouw potentiële werkgever om informatie te winnen over de organisatie of de functie, zodat jij hier gericht op kunt inspelen tijdens het schrijven van je brief. Benoem vervolgens in de inleiding de naam van jouw contactpersoon.
2. Motivatie
Geef hierbij antwoord op de vraag: '' Wat kom jij de organisatie brengen?''. Vertel wat jouw bijdrage is. Geef aan dat je weet wat de ander nodig heeft en wat jij in huis hebt om dat op te lossen. Hier kan je inspelen op de antwoorden uit het telefoongesprek, de functieomschrijving of informatie die je hebt gekregen van iemand uit je netwerk.
3. Ben jij geschikt?
Benoem twee relevante zaken uit je cv, die onderstrepen dat jij goed bij de functie past. Dit sluit aan op je motivatie waarbij je uitlegt wat jij in huis hebt. De kwaliteiten die je noemt kan je onderstrepen door een voorbeeld uit het verleden of uit je cv te noemen.
4. Afsluiting
De afsluiting van een sollicitatiebrief is vaak standaard. Het gaat er om dat je laat weten dat je graag in een persoonlijk gesprek jezelf wilt presenteren. Wees in je afsluiting ook zeker van je zaak en vermijd woorden als hopen en denken. Dus niet: 'Ik hoop dat ik op gesprek mag komen'. Maar: 'Graag kom ik op gesprek'.

Houd een sollicitatiebrief altijd kort en krachtig. Ga daarom uit van vier alinea's met vier á vijf zinnen per alinea. Net als bij je cv moet alles wat je in je sollicitatiebrief staat bijdragen aan jouw doel: uitgenodigd worden voor een gesprek. Zorg dus dat alles wat je opschrijft match met wat de werkgever nodig heeft.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?