Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
10-05-2019

Duidelijke signalen dat de arbeidsmarkt aan het afkoelen is


De signalen dat de arbeidsmarkt in Nederland aan het afkoelen is, zijn in het eerste kwartaal van 2019 duidelijker geworden. De laatste cijfers van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek uit het eerste kwartaal van 2019 laten zien dat het aantal uitgegeven vaste contracten weer aan het dalen is. Zo krijgt 36% van de nieuwe werknemers een vast contract, ten opzichte van 43% in het kwartaal daarvoor. En het aantal tijdelijke contracten neemt toe.

Naast de afname van het aantal vaste contracten zien we nog een andere opvallende ontwikkeling op de arbeidsmarkt die duiden op een mogelijke afkoeling. De sourcingsdruk neemt af met 1,7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Sourcingsdruk is de belangrijkste voorspeller van schaarste op de arbeidsmarkt. Ook de frequentie waarmee kandidaten worden benaderd door recruiters stagneert. Zo’n vier jaar lang nam de benaderfrequentie toe, maar de afgelopen kwartalen blijft dit 49,8%. Dit betekent dat de helft van de beroepsbevolking een of meerdere keren per jaar voor een baan wordt benaderd.

Dit zijn de laatste cijfers van de indicatoren voor de afkoeling van de economie:

 • Het consumentenvertrouwen neemt af (van +25 in april 2018 tot -3 in april 2019)
 • Het producentenvertrouwen schommelt wat, maar vertoont een dalende trend (van +8,2 in april 2018 tot +6,7 in april 2019)
 • Het aantal uitzenduren krimpt al een half jaar (-5,3% in de periode 2019-03 tegenover +6,4% in 2018-03)
 • De beurskoers (AEX) kende eind vorig jaar een flinke dip, maar is inmiddels weer gestegen. Niettemin is de trend over het afgelopen jaar licht dalend
 • De vacature-indicator van het CBS vertoont al 13 maanden op rij een daling. Met name de deelindicator voor de industrie kent een spectaculaire daling

Bron : allesoverhr.nl

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?