Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
11-09-2023

Drie tips voor werkgevers om stress tegen te gaan bij medewerkers.

Bij maar liefst 43 procent van het werk gerelateerd verzuim in Nederland is werkstress de belangrijkste oorzaak. De kosten voor dit verzuim zijn gigantisch, reden dus om ervoor te zorgen dat werknemers goed in hun vel zitten en niet uitvallen door psychische klachten.

Medewerkers worden vaak geconfronteerd met een overvloed aan taken, strakke deadlines en veeleisende verantwoordelijkheden. Het is dan ook geen verrassing dat stress een alomtegenwoordig probleem is geworden, dat een negatieve invloed heeft op zowel het welzijn van medewerkers als op de productiviteit en effectiviteit van bedrijven. Gelukkig kunnen werkgevers een cruciale rol spelen bij het verminderen van stress en het creëren van een gezonde werkomgeving. In deze blog bekijken we waarom stressvermindering belangrijk is en delen we drie waardevolle tips voor werkgevers.

Waarom stressvermindering belangrijk is:

1. Welzijn van medewerkers: Stress kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen, waaronder angst, depressie, burn-out en zelfs fysieke aandoeningen zoals hoge bloeddruk en hartziekten. Door stress aan te pakken, kunnen werkgevers bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van hun medewerkers.

2. Productiviteit en prestaties: Hoge stressniveaus kunnen de productiviteit en prestaties van medewerkers negatief beïnvloeden. Gestreste medewerkers hebben vaak moeite om zich te concentreren, nemen meer fouten waar en kunnen zelfs last hebben van verminderde creativiteit. Door stress te verminderen, kunnen werkgevers een omgeving creëren waarin medewerkers optimaal kunnen presteren.

3. Medewerkerstevredenheid en retentie: Werknemers die zich gesteund voelen bij het beheersen van stress, zijn meer geneigd om tevreden te zijn over hun werk en betrokken te blijven bij het bedrijf. Dit kan op zijn beurt de retentie van medewerkers verbeteren, wat kosteneffectiever is dan voortdurend nieuwe medewerkers aannemen en inwerken.

Drie tips voor werkgevers om stress tegen te gaan:

1. Bevorder een gezonde werk-privébalans: Werkgevers kunnen het belang van een evenwicht tussen werk en privé actief ondersteunen. Moedig medewerkers aan om pauzes te nemen, overuren te beperken en vakantiedagen op te nemen. Flexibele werkregelingen, zoals telewerken of flexibele werktijden, kunnen medewerkers helpen hun werklast beter te beheren en stress te verminderen.

2. Creëer een ondersteunende werkomgeving: Open communicatie is essentieel. Werkgevers moeten een omgeving bevorderen waarin medewerkers zich vrij voelen om hun zorgen en uitdagingen te delen. Dit kan worden bereikt door regelmatige een-op-een-gesprekken, feedbacksessies en zelfs door het aanbieden van counselingdiensten.

3. Bied ontwikkelingsmogelijkheden: Gebrek aan groeiperspectieven kan bijdragen aan gevoelens van ontevredenheid en stress. Werkgevers kunnen deze stressbron aanpakken door medewerkers kansen te bieden voor professionele ontwikkeling en groei. Dit kunnen trainingen, workshops of zelfs mentorschapsprogramma’s zijn.

Stressvermindering is cruciaal

Kort samengevat is stressvermindering van cruciaal belang voor zowel medewerkers als werkgevers. Een gezonde werkomgeving waarin stress wordt aangepakt, kan leiden tot gelukkigere, productievere en meer betrokken medewerkers. Door een gezonde balans tussen werk en privé te bevorderen, een ondersteunende omgeving te creëren en ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden, kunnen werkgevers een positieve impact hebben op het welzijn van hun medewerkers en de algehele bedrijfsprestaties.

Wij van Stessen Sport & Coaching hebben al veel bedrijven mogen helpen met als doel gezondere en energiekere werknemers. Eerdere deelnemers prijzen vooral de manier waarop Stessen dit aanpakt, met tips die ook na het programma bruikbaar blijven.

Zo vertelt een medewerker van Mosa na de training in juli: “Doel van de training was om simpele trucjes te leren om minder stress te ervaren en ademhalingstechnieken. Dit doel is zeker bereikt, we hebben handige tips gekregen en oefeningen gedaan. Heb haar wijze van presenteren als zeer prettig en nuttig ervaren.”

Kan jouw bedrijf wel wat hulp gebruiken in het doorvoeren van bovenstaande tips? Ga dan aan de slag met een vitaliteitscoach, zodat de uitvoering niet al stopt voordat de plannen van de tekentafel zijn.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?