Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
09-11-2022

Doorgeslagen Talentenjacht

Personeelstekorten zijn zo drastisch dat werkgevers de gekste dingen verzinnen. Met stip op één: een huis verloten onder je werknemers. Een Amerikaans bedrijf had vorige week de primeur met deze stunt. Het lijkt er dus op dat sollicitanten zich momenteel in een luxepositie bevinden. Dat betekent dat nu de timing goed is om van baan te wisselen, want je hebt wat te kiezen en te eisen. Alleen moet men daar niet in doorslaan.

Laatst was ik betrokken bij een onderhandeling waar een net afgestudeerd hbo’er doodleuk een salariseis op tafel legt van 3200 euro per maand, terwijl er al een zeer riant voorstel van 2800 euro lag. Voor het geval je hier lang niet mee te maken hebt gehad, gemiddeld is rond de 2400. Ook hoorde ik van een bestaande werknemer die een verhoging wilde van 3000 naar 5000 per maand. Beide gevallen vonden geen doorgang, maar laten wel een nare bijsmaak achter.

Omgekeerd zie ik een hoop organisaties naar de pijpen van sollicitanten dansen. Alles wordt zo makkelijk en laagdrempelig mogelijk gemaakt om te solliciteren. Dus in plaats van een motivatiebrief, mag je bij sommige bedrijven solliciteren middels Whatsapp. Gewoon aangeven dat je interesse hebt en dan wordt er direct een gesprek voor je ingepland. Uiteraard wanneer jij kan, de manager gooit zijn agenda wel leeg. De sollicitant is koning.

Dit voelt als de start van een niet gelijkwaardige relatie, waarbij één iemand veel liever de commitment aangaat. Zulke relaties lopen zelden goed af. Het sollicitatieproces is wat mij betreft vergelijkbaar. Je mag van een sollicitant verwachten dat hij of zij moeite doet om een baan te krijgen. Moeite doen kan namelijk alleen maar als je iets graag wilt en creëert ook een gevoel van voldoening als het gelukt is. Zo ontstaat meer kans op een duurzame match en komt de sollicitant ook niet van een koude kermis thuis als ze eenmaal gestart zijn. Want ik vraag me bij veel van die ludieke wervingsacties wel af of je nog steeds als koning behandeld wordt als je van sollicitant in werknemer verandert.

Deze doorgeslagen talentenjacht is een slechte oplossing voor een zelf gecreëerd probleem. Er bestaan geen quick wins als het op personeel aankomt. Als organisatie moet je consequent goed werkgeverschap tonen en altijd respectvol met sollicitanten omgaan, ongeacht de conjunctuur van de markt. Doe je dit goed, zal je beloond worden met mensen die graag bij je willen werken en best bereid zijn daar moeite voor te doen.

Jesse Geul l de sollicitatie-expert | 21 Jobs

LinkedIn Jesse Geul

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

    Gekozen opleidingsniveaus:

      Op welk e-mailadres?