Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
15-10-2020

Deze HBO-studies bieden de beste baankansen en het hoogste startsalaris

Met welke HBO-studie zijn je kansen op werk het grootst en na het behalen van welke HBO-studie mag je uitkijken naar het hoogste startsalaris? Dit is onderzocht en gepubliceerd in de jaarlijkse HBO keuzegids, de gids die toekomstige studenten moet helpen met hun studiekeuze.

De beste baankansen met deze studies:

 1. Theater & Dans 90%
 2. Vastgoed & Makelaardij 89%
 3. Verpleeg- en Verloskunde 87%
 4. Leraar Maatschappijvakken 85%
 5. HBO-ICT 85%

Volgens de resultaten in de gids heb je met een diploma Theater & Dans de meeste kans op een baan. Verrassend, aangezien de cultuursector natuurlijk enorm geraakt is door de coronacrisis. De kanttekening bij deze statistiek is dan ook dat het een vertekend beeld weergeeft.
De keuzegids baseert zich op de HBO monitor. Dit is een enquête die in de winter van 2019, voorafgaand aan de pandemie, is gehouden onder 25.000 afgestudeerden die rond september 2018 hun diploma hebben gekregen. 90% van de afgestudeerden Theater & Dans gaf toen aan dat zij binnen anderhalf jaar werk hadden gevonden, voor minimaal 12 uur per week. Echter, dit percentage zegt niets over de situatie zoals deze er enkele maanden later uitziet en geeft daarom een vertekend beeld weer.

Andere diploma’s waarmee je een goede kans op werk hebt zijn Vastgoed & Makelaardij en Verpleeg- en Verloskunde. Daarnaast hoeven studenten die Leraar Maatschappijvakken of Leraar Basisonderwijs (84%) willen worden ook niet lang te zoeken naar een baan. Deze cijfers verbazen uiteraard niet. Zowel in de zorg als in het onderwijs is er nog steeds sprake van een groot personeelstekort.

Het hoogste startsalaris met deze studies:

 1. Elektrotechniek €2.827
 2. Voertuigentechniek €2.817
 3. HBO-ICT €2.774
 4. Werktuigbouwkunde €2.767
 5. Technische bedrijfskunde €2.757

De best betaalde banen zitten ook dit jaar weer in de technische hoek. Afgestudeerden met een diploma Elektrotechniek verdienen gemiddelde het meest, bruto zo’n 2.827 euro per maand. Een andere waardevolle vermelding in deze top vijf is de opleiding HBO-ICT. Zowel op het gebied van baankansen als startsalaris noteert deze HBO-studie een plek in de top vijf. Doe vooral je voordeel met deze kennis!

Bron: RTL Nieuws
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?