Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
23-02-2017

Detentie reden voor ontslag


Stel een werknemer krijgt enkele jaren gevangenisstraf opgelegd voor een strafbaar feit dat hij onder privétijd begaan heeft. Mag de werkgever hem dan ontslaan?

Een werknemer die een gevangenisstraf krijgt opgelegd, kan natuurlijk gedurende de tijd dat hij in de gevangenis zijn straf uitzit geen werkzaamheden voor zijn werkgever verrichten. Dit heeft de werknemer aan zichzelf te wijten. Om die reden hoeft de werkgever gedurende de detentie dan ook geen loon door te betalen aan de werknemer.

Maar de werkgever zal natuurlijk wel op zoek moeten gaan naar een oplossing voor het wegvallen van de werknemer binnen zijn organisatie. En vergeet ook niet de onrust die een en ander teweeg zal brengen binnen de organisatie van de werkgever. Bovendien straalt de gevangenisstraf mogelijk ook nog op een negatieve wijze af op de organisatie van de werkgever.

Om die reden zal een werkgever zich al snel afvragen of het niet beter is om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Vraag is of dat zomaar kan, en of de werkgever zich niet eerst nog moet inspannen om de werknemer te herplaatsen als deze de gevangenisstraf uitgezeten heeft? En stel dat de kantonrechter tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst overgaat, moet er dan bij het bepalen van de einddatum van de arbeidsovereenkomst nog rekening worden gehouden met een opzegtermijn? En heeft de werknemer eigenlijk recht op een transitievergoeding?

Onlangs moest de rechtbank Rotterdam zich over zo’n zaak buigen. Hoe de rechter in die zaak geoordeeld heeft, kunt u hier lezen: http://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#1  
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

    Gekozen opleidingsniveaus:

      Op welk e-mailadres?