Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
16-08-2021

Deeltijdopleidingen ICT en Techniek bij Zuyd

Zuyd start met deeltijdopleidingen ICT en Techniek

Inspelen op nieuwe ontwikkelingen en veranderende behoeften werkgevers én -nemers

Onze manier van leven en werken verandert razendsnel. Innovatieve technologie, nieuwe skills, andere competenties, kortcyclisch en hybride werken: Allerlei factoren die van grote invloed zijn op de arbeidsmarkt en dus ook het onderwijs. Blijvend leren en duurzame ontwikkeling van zowel werkgevers als -nemers, zijn essentieel. Daarom start Zuyd Hogeschool in het nieuwe schooljaar met nieuwe deeltijdopleidingen in de vakgebieden ICT en Techniek.

Voor zowel ICT als Techniek zijn er een Deeltijd Bachelor en een Associate Degree-opleiding opgezet. Beide trajecten zijn ideaal voor bijvoorbeeld mbo-studenten die al werken, maar verder willen studeren én voor professionals die willen omscholen of doorontwikkelen in hun huidige vak. Voor mensen die de ambitie hebben om de richting van de ICT en Techniek op te gaan, maar nog niet zeker zijn van hun keuze, is er tevens ZuydSwitch: een programma van acht weken waarin zij kunnen kennismaken met diverse technische vakgebieden. In de ontwikkeling van de deeltijdopleidingen heeft Zuyd nauw samengewerkt met mbo-onderwijsinstelling VISTA college.

Meebewegen

“Er is een enorme vraag naar goed geschoold personeel bij werkgevers. Mensen die kennis bezitten over de meest recente technologische ontwikkelingen, maar die ook de competenties hebben die deze tijd van hen verlangt”, legt Hanne Drijkoningen uit. Zij is opleidingsmanager Deeltijd ICT & Techniek bij Zuyd. “Want nieuwe technologie en digitalisering hebben een grote invloed op hoe we vandaag de dag leren, werken en leven. En daar bewegen wij als opleider met mee.”

Zuyd heeft intensief contact met werkgevers in de regio, om te peilen hoe de opleidingen kunnen aansluiten bij wat zij nodig hebben. “Wij horen bijvoorbeeld van ondernemers dat ze aan de slag willen met data engineering, als versterking van hun product of businessmodel”, vertelt Drijkoningen. “Daarnaast speelt ook automatisering een steeds grotere rol, . Werkgevers willen personeel dat goed overweg kan met deze nieuwe ontwikkelingen.”

Duurzame loopbaan bouwen

Professionals die al ergens werken, zoeken meestal naar manieren om hun waarde voor hun ‘baas’ te vergroten en versterken. Bijscholing, omscholing en doorontwikkeling zijn voor hen heel belangrijk: “Op deze manier hebben werkgevers mensen in dienst waarop ze ook in de nabije toekomst kunnen blijven bouwen”, benadrukt Sylvia Hendriks. Zij is docent ICT bij Zuyd. “En werknemers krijgen zo een geweldig portfolio”, vervolgt ze. “Waarbij ze niet alleen sterk voor de dag kunnen komen bij hun eigen werkgever, maar ook op de arbeidsmarkt er meer dan goed op staan. En dat is weer goed voor als ze een duurzame carrière ambiëren.”

Bijzonder: leerwerkplekken

Uniek aan de nieuwe deeltijdopleidingen in de vakgebieden ICT en Techniek, zijn de leerwerkplekken die gecreëerd worden. “Vanaf dag één van de opleiding brengen studenten hun kennis in de praktijk bij een werkgever. Ze verrichten taken die ze aangeleerd krijgen in de opleiding en draaien volwaardig in een team of project mee”, schetst Hendriks. “Zo voegen ze waarde toe aan de plek waar ze werken. Andersom kunnen ze hun kennis toetsen aan wat de praktijk van hen vraagt. Zo ontwikkelen ze zich optimaal als vakspecialist én als (potentieel) werknemer”.

Samen met VISTA

Om de doorstroom van mbo naar hbo te verbeteren, werkt Zuyd in de Associate Degree-trajecten nauw samen met VISTA college. “Bij de Associate Degree Operational Engineering doen we dit vanaf de start van de ontwikkeling”, zegt Hanne Drijkoningen. “We hebben de hele opzet van de opleiding samen gedaan. Docenten van zowel Zuyd als VISTA geven lessen, geven samen invulling aan de vakken en dragen gezamenlijk bij aan de verdere ontwikkeling van de opleiding. Een hele intensieve samenwerking, waar we allemaal de meerwaarde van ervaren.”

Meer weten en aanmelden?

Het is vanaf nu mogelijk om je in te schrijven voor een van de nieuwe deeltijdopleidingen. Voor meer informatie over de deeltijdopleidingen en het aanmelden, ga naar de informatiepagina. Meer informatie over ZuydSwitch vind je hier.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?