Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
06-04-2017

De ZZP’er: enkele arbeidsrechtelijke perikelen


Over ZZP’ers is de laatste tijd veel te doen geweest. Met name in het licht van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (de Wet DBA). Als gevolg van de Wet DBA is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 komen te vervallen. In plaats van een VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers modelovereenkomsten gebruiken. Om alle partijen aan de nieuwe manier van werken te laten wennen, geldt een overgangsperiode tot in ieder geval 1 januari 2018.

De discussie of iemand in loondienst werkt of niet, wordt overigens niet alleen met de fiscus gevoerd. Ook tussen de partijen zelf vormt de vraag of iemand wel of niet in loondienst werkt regelmatig het onderwerp van discussie. In de praktijk wordt dan ook regelmatig geprocedeerd of de verhouding tussen partijen gebaseerd is op een arbeidsovereenkomst of op grond van een overeenkomst van opdracht. Over zo’n zaak moest de rechtbank Noord-Holland zich onlangs nog buigen.

Maar ook andere vraagstukken doen zich voor. Zo is er onlangs door de rechtbank Zeeland-West-Brabant een vonnis gewezen in een zaak waarin een ZZP’er, die tijdens zijn werkzaamheden een bedrijfsongeval overkwam en daarbij letselschade opliep, de inlener aansprakelijk stelde voor de schade die hij had geleden als gevolg van dat ongeval.

Lees meer hierover: http://www.spee-advocaten.nl/nieuwsbrieven#1  

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

    Gekozen opleidingsniveaus:

      Op welk e-mailadres?