Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
23-08-2019

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is in aantocht (2020)


Nog geen drie jaar na de invoering van de Wet werk en zekerheid (WWZ) lanceerde het kabinet plannen voor alweer een nieuwe wet, die de arbeidsmarkt nog beter moet reguleren. Of liever gezegd: repareren, want uit onderzoek blijkt dat de WWZ niet goed werkt. De kloof tussen 'vast' en 'flex' is alleen maar groter geworden. Vanaf 1 januari 2020 gaat hiermee een aantal zaken veranderen om de balans tussen ‘vast’ en ‘flex’ te herstellen. Drie aandachtspunten op een rij waarop u zich mogelijk nog dít jaar moet voorbereiden.

Andere berekening transitievergoeding

Als je nu een werknemer ontslaat, hoef je hem geen transitievergoeding te betalen als hij nog geen twee jaar in dienst was. Dit gaat veranderen. Onder de WAB heeft een werknemer al vanaf zijn eerste werkdag recht op een transitievergoeding bij ontslag,.
Daar staat tegenover dat je een lagere transitievergoeding gaat betalen. Voor elk jaar dienstverband betaal je een 1/3 bruto maandsalaris, dus ook voor de jaren na tien jaar dienstverband.
Nu betaal je na tien jaar nog 1/2 bruto maandsalaris per contractjaar. De periode voor de transitievergoeding wordt niet meer afgerond op halve jaren, maar berekend over de werkelijke contractduur.

WW-premie omhoog voor flexcontracten en tijdelijke dienstverbanden

Om u als werkgever te motiveren werknemers eerder een vast contract aan te bieden, gaat de WW-premie op de schop. De huidige sectorpremies en de Awf-premie worden afgeschaft en daarvoor in de plaats komen twee standaardtarieven: hoog en laag. De exacte percentages voor de twee tarieven worden met Prinsjesdag bekendgemaakt, maar vooralsnog wordt gerekend met 2,78% en 7,78%. Voor alle medewerkers zonder vast contract (flexcontracten, nulurencontracten en tijdelijk dienstverband) moet de werkgever het hoge tarief betalen. Voor werknemers in vaste dienst geldt het lage tarief.

Er zijn situaties waarbij extra alertheid geboden is. Stel, u heeft een medewerker in vaste dienst voor 24 uur per week, maar hij werkt elke week wel 30 uur of meer. Vanwege het flexibele karakter van dit dienstverband, moet u in dit geval toch de hoge WW-premie betalen.
Om in het lage tarief te blijven, mag het vaste dienstverband niet meer dan twintig procent worden uitgebreid. Dit wordt per jaar met terugwerkende kracht getoetst.
Om deze veranderingen te controleren, is het vanaf 1 januari verplicht om meer informatie op de loonstrook te vermelden. Zo moeten werkgevers voortaan aangeven wat voor contract het betreft (flex, vast, oproep, bepaalde of onbepaalde tijd) en om hoeveel contractuele uren het gaat. Door de werknemers zelf te laten meekijken, wordt het proces minder fraudegevoelig.

Meer rechten voor oproepkrachten

De Wab maakt werk van het beschermen van oproepkrachten. Zo bent u als werkgever straks verplicht een oproepkracht een contract aan te bieden wanneer de werknemer twaalf maanden in dienst is geweest. Heeft u bijvoorbeeld een werknemer gedurende een jaar voor gemiddeld achttien uur opgeroepen, dan moet u hem een contract voor dat aantal uur aanbieden. Deze verplichting herhaalt zich ieder jaar. Let op, er is geen overgangsrecht. Dat betekent dat werkgevers met oproepkrachten in 2019 mogelijk al meteen in januari 2020 contracten moeten aanbieden.
Ook moeten werkgevers in de toekomst beter gaan nadenken over de inzet van oproepkrachten. Wanneer u een medewerker oproept voor minimaal drie uur en uiteindelijk binnen vier dagen voorafgaand aan deze dienst alsnog afzegt, dan bent u in veel gevallen verplicht deze werknemer gewoon te betalen.

Bron: juridischplatform.nl / adp.nl

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?