Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
de voor en nadelen van anoniem solliciteren voor werkgever en werknemer
Blog
24-08-2022

De voor- en nadelen van anoniem solliciteren, voor werkgever en sollicitant

Het solliciteren zonder vermelding van persoonskenmerken, anoniem solliciteren, zou discriminatie tegen gaan omdat er puur gekeken wordt naar relevante informatie. Maar is dit alleen maar rozengeur en maneschijn of kleven er ook nadelen aan, voor zowel de werkgever als de sollicitant?

Voordelen

Het voordeel voor de sollicitant is dat er puur gekeken wordt naar kwalificaties en niet naar leeftijd, geslacht, etniciteit, etc. Je wordt dus aangenomen op basis van je vaardigheden en niet om wie je bent. Het is bekend dat recruiters onbewuste vooroordelen hebben bij de werving- en selectieprocedure. Door het anonieme selectieproces, zien werknemers die in een minderheidsgroep vallen hun kans op een baan toenemen. Zij krijgen nu een eerlijke(re) opportuniteit om in een face-to-face gesprek aan een werkgever te laten zien waarom zij de juiste kwaliteiten bezitten voor de baan.

Nadelen

Er kleven helaas ook nadelen aan het anoniem solliciteren. Je kan namelijk uitgenodigd worden voor een eerste sollicitatiegesprek op basis van een anonieme sollicitatie, om vervolgens alsnog in het tweede gesprek gediscrimineerd te worden.

Bovendien gaat het anoniem solliciteren juist positieve discriminatie tegen. Werkgevers die op zoek zijn naar een werknemer met etnische roots, komen zo bedrogen uit. Dit kan ook slecht uitpakken voor de etnische minderheden zelf. Diegenen met een ‘slecht cv’ kunnen tijdens het anoniem solliciteren verder uit beeld raken, omdat hun cv simpelweg niet aantrekkelijk genoeg is om hen voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen.

Tegen leeftijdsdiscriminatie werkt een anonieme sollicitatie überhaupt niet goed. Aan het cv, en de aangegeven ervaring hierop, kun je namelijk wel goed zien in welke leeftijdscategorie iemand valt. Ook al is het cv dan nog zo goed, een jong iemand zal alsnog de voorkeur krijgen.

Conclusie

Over het algemeen werkt anoniem solliciteren goed. Maar alleen voor sollicitanten met een etnische achtergrond én een goed cv. Zij krijgen wel degelijk meer mogelijkheden die zich anders niet hadden voorgedaan. Degenen met een etnische achtergrond en een minder goed cv, kunnen misschien beter gewoon solliciteren via de ‘gebruikelijke weg’. Niet anoniem dus.

Bron: CVster.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Jobalert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Jobalert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

    Gekozen opleidingsniveaus:

      Op welk e-mailadres?