Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
24-08-2022

De voor- en nadelen van anoniem solliciteren, voor werkgever en sollicitant

Anoniem solliciteren, waarbij je geen persoonlijke kenmerken vermeldt, wordt vaak gezien als een manier om discriminatie te voorkomen. Het idee hierachter is dat er alleen wordt gekeken naar relevante informatie. Maar heeft deze aanpak alleen maar voordelen, of zijn er ook nadelen voor zowel werkgevers als sollicitanten? Laten we eens kijken naar de positieve en negatieve kanten hiervan.

Voordelen

Het voordeel voor sollicitanten is dat bij anoniem solliciteren puur gekeken wordt naar hun kwalificaties, los van factoren zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, enzovoort. Je wordt beoordeeld op basis van je vaardigheden, niet op wie je bent. Het is algemeen bekend dat recruiters onbewuste vooroordelen kunnen hebben tijdens het wervings- en selectieproces. Door het gebruik van anonieme selectieprocedures krijgen werknemers uit minderheidsgroepen een grotere kans op werk. Ze hebben nu een eerlijkere kans om tijdens een persoonlijk gesprek aan een werkgever te laten zien dat ze de juiste kwaliteiten bezitten voor de functie.

Nadelen

Helaas zijn er ook nadelen verbonden aan anoniem solliciteren. Het kan namelijk voorkomen dat je op basis van een anonieme sollicitatie wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek, maar vervolgens toch te maken krijgt met discriminatie tijdens het tweede gesprek.

Bovendien kan anoniem solliciteren positieve discriminatie tegengaan. Werkgevers die op zoek zijn naar kandidaten met een bepaalde etnische achtergrond kunnen hierdoor teleurgesteld worden. Dit kan ook nadelig uitpakken voor de minderheidsgroepen zelf. Personen met een 'minder aantrekkelijk cv' kunnen tijdens het anoniem solliciteren mogelijk over het hoofd worden gezien, simpelweg omdat hun cv niet voldoende uitnodigend is om hen voor een sollicitatiegesprek uit te nodigen.

Het is helaas niet effectief om leeftijdsdiscriminatie te bestrijden met anoniem solliciteren. Aan de hand van het cv en de vermelde werkervaring is namelijk vaak goed af te leiden in welke leeftijdsgroep iemand valt. Zelfs als het cv indrukwekkend is, zal een jongere kandidaat nog steeds de voorkeur krijgen.

Conclusie

Over het algemeen is anoniem solliciteren effectief, met name voor sollicitanten met een etnische achtergrond en een sterk cv. Zij krijgen daadwerkelijk meer kansen die anders mogelijk niet beschikbaar zouden zijn geweest. Voor sollicitanten met een etnische achtergrond en een minder sterk cv kan het echter beter zijn om via de "traditionele" weg te solliciteren, zonder anonimiteit.

Bron: CVster.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?