Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
11-05-2018

De mogelijke voordelen van stress op de werkvloer


Een nieuw onderzoek van de University of Toronto over stress op de werkvloer heeft een aantal interessante bevindingen aan het licht gebracht: in sommige gevallen kan het de prestaties van medewerkers bijvoorbeeld bevorderen.

“Er zijn veel theorieën en modellen over stress, maar dit is het eerste model dat puur en alleen gericht is op werkgerelateerde stress”, zegt onderzoeker Julie McCarthy. Samen met hoofdonderzoeker Bonnie Hayden Cheng onderzocht ze zowel de triggers van het fenomeen als het verband tussen stress en werkprestaties.

“Als je teveel druk voelt tijdens je werk en je wordt er compleet door opgeslokt, dan zullen je prestaties ook achteruitgaan”, stelt McCarty, een expert op het gebied van organisatorisch gedrag. “Maar hier staat tegenover dat gematigde niveaus van stress juist de prestaties bevorderen.”

Wanneer werkstress werknemers constant bezighoudt kan dit leiden tot een soort self fulfilling prophecy. Negatieve gedachten belemmeren mensen namelijk vaak in het voltooien van taken, en dit zorgt voor mentale oververmoeidheid. Volgens Cheng zal deze neerwaartse spiraal uiteindelijk resulteren in een burn-out. Met andere woorden kan de angst om overspannen te worden dus juist overspanning opleveren.

Toch is stress in bepaalde situaties een nuttige stimulans om beter te presteren. Zeker als de werknemers in kwestie hun gedrag en gedachten in toom kunnen houden. Cheng vergelijkt dit met atleten die stress gebruiken om taakgeoriënteerd en gemotiveerd te blijven. Als werknemers bepaalde negatieve gedachten niet de overhand laten nemen, kunnen ze deze mindset ook bereiken.

Bron : allesoverhr.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?