Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
03-03-2022

De meest gevraagde functietitels per opleidingsniveau in 2021!

Het jaar 2021 was een bewogen jaar voor de arbeidsmarkt. Dit was ook te zien in de vraag naar specifieke functies per opleidingsniveau. Welke functies stegen in vraag voor het MBO, HBO en WO? Waar liggen dus voor jou de meeste kansen om een nieuwe baan te vinden? Uit het onderzoek van Jobdigger met de belangrijkste ontwikkelingen uit 2021, is het volgende af te leiden.

Bij de MBO vacatures zie je een duidelijke top 2 doordat ‘Verkoopmedewerker’ en ‘Medewerker Klantenservice’ bovenaan staan met beduidende afstand tot de rest van de top 10. Zij zijn samen namelijk goed voor 33 procent van alle vacaturen binnen de top 10 van MBO vacatures.

Ten opzichte van 2020 zie je dat met name in de horeca een grote stijging te zien is in het aantal vacatures. De coronacrisis raakte deze sector hard en veel medewerkers zochten nieuw werk tijdens de lockdown. Dit resulteerde in 2021 (en nog steeds) in een personeelstekort en dus een stijgende vraag naar horecapersoneel.

Daarentegen was er een lichte daling te zien bij de zorgvacatures, zoals ‘Medewerker Thuiszorg’ en ‘Helpende Zorg & Welzijn’. Ook al was de zorg sector eerst in nood van personeel, door de ontwikkelingen met het coronavirus is er minder vraag naar helpende zorgmedewerkers en meer naar specialisten.

Top 10 meest gevraagde functies in het MBO

 

 

 

 

 

HBO

Ben jij IT’er? Dan had je in 2021 geluk, want onder HBO vacatures zagen we een grote stijging in het aantal IT-functies. De IT-sector is vrijwel niet beïnvloed door de coronacrisis, omdat IT’ers gemakkelijk vanuit thuis konden werken. Desondanks was de meest gevraagde functie binnen het HBO een ‘Accountmanager’.

Bij HBO zien we dat de grootste stijgingen zijn in HR. Corporate recruiter en HR Business partners zijn 2 van de grote stijgers. De functies die gedaald zijn in vraag verschillen van elkaar, maar de grootste zijn: Supermarktmanager, Aangifte medewerker, Accountant Aa.

Top 10 meest gevraagde functies in het HBO

 

 

 

 

 

WO

Zoals al eerder gezegd zie je binnen de zorgsector een stijgende vraag naar specialisten in plaats van helpende zorgmedewerkers. Deze ontwikkeling zie je ook terug in de meest gevraagde WO vacatures, aangezien de helft van de top 10 bestaat uit medische beroepen. Door het coronavirus was het aantal medische werkers nooit genoeg. Binnen het WO zijn er geen grote dalers, maar zie je wel een grote stijging in het aantal Management vacatures. De 2 grootste groeiers zijn dan ook de functies ‘Business Development Manager’ en ‘Productmanager’.

Top 10 meest gevraagde functies in het WO

Heb jij nieuwe kansen ontdekt om een nieuwe baan te vinden? Bekijk dan snel eens de vacatures op Banenrijklimburg en vind jouw nieuwe uitdaging!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?