Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
05-02-2021

De gevolgen van Brexit voor - vrij verkeer van werknemers

Op 24 december 2020 hebben de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) na maandenlang overleg een handelsakkoord bereikt over de afspraken die gelden vanaf 1 januari 2021. Met het handelsakkoord werd de gevreesde ‘harde’ Brexit voorkomen. Tot en met 31 december 2020 gold een overgangsperiode, waarin alle EU-regels en wetten voor het VK nog golden. De overgangsperiode is inmiddels afgelopen en de nieuwe afspraken zijn van kracht.

In dit artikel worden de hoofdregels en gevolgen op het terrein van ‘werken en wonen’ besproken, zowel van Britse burgers richting Nederland als Nederlandse burgers richting het VK.

Een evident gevolg van de Brexit is dat het fundamentele EU-recht ‘vrij verkeer van werknemers’ en ‘vrij verkeer van diensten’ niet meer voor en met het VK geldt. Daaronder is het reis- en verblijfsrecht van werknemers begrepen, hun recht om in een andere EU-lidstaat te werken en het inreis- en verblijfsrecht van hun familieleden. EU-onderdanen mogen zich binnen de EU vestigen waar zij willen en ook bij werkloosheid of ziekte mogen ze in de andere EU-lidstaat blijven wonen. Deze principes en kernbeginselen van de EU gelden niet meer voor het VK

Voor werknemers die reeds voor 1 januari 2021 werkzaam waren in het VK of vice versa, zal weinig veranderen. Zij dienen wel een aantal stappen te zetten om hun positie te verzekeren, maar voor hen blijven hun (verworven) rechten grotendeels bestaan.

Meer leest u hier: https://spee-advocaten.nl/de-gevolgen-van-brexit-voor-vrij-verkeer-van-werknemers/

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?