Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
17-05-2021

De eerlijke motivatiebrief

Voordat ik start wil ik gelijk beginnen met een disclaimer. Werving en selectie is mensenwerk en als je een identieke motivatiebrief aan tien verschillende mensen voorlegt krijg je tien verschillende meningen. Toch zijn er bekende valkuilen die ik in de praktijk vaak voorbij zie komen. Mensen die hier, met de beste bedoelingen, intrappen komen vaak minder goed uit de verf. Hieronder benoemt Jesse Geul van 21Jobs de drie opvallendste.

Beschrijf je motivatie, niet je ervaring

Huh? Dat is toch vanzelfsprekend. Minstens de helft van de brieven bevat geen motivatie. Mensen gebruiken de brief ten onrechte om een samenvatting te geven van hun curriculum vitae. Een project of bepaalde periode uitlichten om specifieke vaardigheden te benadrukken is prima, maar ga niet opnieuw benoemen welke functies je allemaal hebt gehad. Benoem in plaats daarvan waarom je deze baan wilt. Benoem waarom je van baan wisselt, waarom je iets nieuws zoekt, waarom je voor deze werkgever wilt werken. De mensen die jouw brief lezen werken er namelijk al en zij willen weten waarom jij graag bij hen wilt komen werken. Daarbij zoeken ze onbewust naar punten van herkenning. Wil je bakker worden? Benoem dan dat de geur van brood onweerstaanbaar is voor jou als je ‘s morgens langs een bakkerij loopt. Dat vindt die bakker waarschijnlijk ook. Wil je rechercheur worden omdat je geniet wanneer jij het antwoord vindt op die ene vraag waar niemand achter kwam? Dat is herkenbaar, schrijf dat op.


Denk goed na waarom je juist deze baan wilt. In eerste instantie komen vaak de woorden leuk en interessant in je op, maar door een paar keer kritisch de waarom-vraag aan jezelf te stellen zul je zien dat er een mooie persoonlijke motivatie uitrolt.

Probeer origineel te zijn

Ergens op het internet moet een voorbeeld van een motivatiebrief circuleren die begint met de zin: “Na het lezen van de vacature werd ik direct enthousiast”. Vier van de vijf brieven beginnen namelijk op deze manier. Nou geloof ik dat dit voor een enkeling zeker geldt, toch zie ik zelden iemand opspringen in de trein op maandagochtend om 08.00 uur omdat hij zijn droombaan heeft gevonden op Indeed. Terwijl uit onderzoek toch blijkt dat we steeds meer naar vacatures kijken via onze mobiel en dan ook met name op maandag.

Het is absoluut niet verkeerd, maar wil je in positieve zin opvallen, bedenk dan iets anders. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met een quote of refereren aan een gebeurtenis die ertoe heeft geleid dat je nu solliciteert.

Ook een zin als: “Deze baan is mij op het lijf geschreven”, komt statistisch gezien iets te vaak voor. Dit lijkt me sowieso een wat voorbarige conclusie die je beter aan anderen kan overlaten, maar dan nog zou ik voor een originelere constructie kiezen. Bijvoorbeeld: “Het beeld dat ik tot nog toe gevormd heb van deze baan spreekt mij zeer aan en ik verwacht dat ik met mijn opgedane kennis en ervaring van toegevoegde waarde kan zijn voor jullie organisatie.” Of als het type organisatie het toelaat: “Ik kan niet wachten om mij te bewijzen in jullie bedrijf, maar beloof in ieder geval niks te breken mocht ik op mijn bek gaan.”

Speel geen struisvogel

Door iets niet te benoemen verdwijnt het niet. Zij zien dat gat in je cv ook wel. Meestal heb je een goede reden waarom je een tijd niet gewerkt hebt. Tijd voor jezelf, mantelzorg of domweg pech met solliciteren omdat het niet je sterkste kant is zijn allemaal legitieme redenen. Ook als je nu solliciteert op deze baan terwijl je nog maar een jaar in je huidige functie zit, leg het uit. Het is helemaal niet erg als je een verkeerde beslissing hebt genomen en dat de bedrijfscultuur niet bij je past. Maar benoem het wel, want anders gaan mensen het voor je invullen. Het laatste wat je wilt is dat je toekomstige werkgever denkt dat je bewust iets achterhoudt.

De conclusie is dus dat je vooral eerlijk en authentiek moet zijn. De standaard brieven komen er genoeg binnen. Wil je een goede indruk maken en je kansen vergroten? Denk dan goed na waarom je dit wilt en schrijf een oprechte brief. 

Meer interessante blogs van 21jobs lezen? Klik hier.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?