De beste (en slechtste) vragen voor een sollicitatiegesprek
Het werven van nieuw personeel is een proces bestaande uit vele stappen. Je begint met het plaatsen van de vacature, je target de juiste doelgroep en brengt de vacature bij deze mensen onder de aandacht. Vervolgens krijg je een mooi aantal sollicitaties binnen en daaruit selecteer je enkele kandidaten die je uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe pak je dat nou precies aan?
Hoe voer je een goed sollicitatiegesprek?
Er komt meer kijken bij zo’n gesprek dan je wellicht in eerste instantie zou denken. Hoe bereid je jezelf voor op het gesprek? Hoe ontvang je de kandidaat en/of hoe breek je het ijs? Wanneer vat je iets kort en bondig samen en op welke vlakken ga je liever samen wat meer de diepte in? Frankwatching helpt je graag op gang en heeft de beste (en soms heel bewust ook slechtste) selectievragen opgesteld die je kunt hanteren voor je sollicitatiegesprek.
De diverse categorieën van selectievragen:
- Benadering vragen
- Zelfreflectie vragen
- Persoonlijke vragen
- Professionele vragen
- Luchtige vragen
Benadering vragen:
Dit soort vragen stel je niet zozeer om het daadwerkelijke antwoord te achterhalen, maar vooral om te kijken hoe de kandidaat omgaat met dit type vraag. Geeft hij/zij zich meteen gewonnen door te zeggen dat hij het niet weet? Zie je iemand nadenken en een antwoord (hardop) beredeneren? Zie je iemand in de stress raken?
Enkele voorbeelden:
- Ga je voor kwaliteit of zwicht je voor een deadline?
- Wat zou je doen als je hier een week de CEO was?
- Hoeveel is 18x18? (Antwoord = 324)
- Wie was er eerder: de kip of het ei, en waarom?
Zelfreflectie vragen:
Hiermee achterhaal je hoe de kandidaat in elkaar steekt. Is je sollicitant verlegen, arrogant, bescheiden of juist vol zelfvertrouwen? De volgende vragen geven je binnen no time een beeld:
- Wat is je allergrootste talent?
- Hoe eigenwijs ben je op een schaal van 1-10?
- Omschrijf jezelf in 3 woorden
- Wat is de grootste blunder die je ooit gemaakt hebt?
- Als je een stripfiguur zou zijn, wie zou je dan zijn en waarom?
- Wat zeggen je vrienden over je als ik ze nu zou bellen?
Persoonlijke vragen:
Natuurlijk is een sollicitatiegesprek altijd al spannend voor de sollicitant, maar je wilt graag weten wie je voor je hebt. Door enkele persoonlijke vragen te stellen haal je iemand nog net iets meer uit zijn/haar comfortzone. Dit is een ideale manier om de mens achter de werknemer snel te leren kennen.
- Hoe ziet jouw favoriete zaterdagavond eruit?
- Wat staat er nog op je bucketlist?
- Waar ben je bang voor?
- Waar ben je supertrots op?
- Waar kun jij ongegeneerd om lachen?
- Wanneer heb je je voor het laatst geschaamd?
Professionele vragen
De insteek achter dit soort vragen zit hem vooral in het feit of de persoon tegenover je eerlijk tegen je is ja/nee. Deze vragen kunnen enigszins confronterend zijn, maar waarschijnlijk ben je tijdens het stellen ervan goed in staat in te schatten hoe eerlijk het gegeven antwoord is.
- Heb je momenteel nog andere sollicitaties lopen?
- Wat spreekt je niet aan in deze vacature?
- Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
- Welk deel van je cv is niet waar?
Luchtige vragen:
Soms moet je ook een beetje een spelletje spelen tijdens je gesprek. Door het stellen van luchtige vragen kun je de sollicitant helpen om los te komen. Dit zijn veelal makkelijke vragen waar niet echt een fout antwoord op kan worden gegeven.
- Wat is je lievelingsgetal en waarom?
- Ben je meer een honden- of een kattenmens?
- Kies jij voor carnaval of wintersport?
- Waar mogen we jou ’s nachts voor wakker maken?
- Wat is je favoriete film en waarom?
Het best mogelijke antwoord
Na het goed voorbereiden van je gesprek ben je al even bezig. Op enig moment stel je de vraag “Omschrijf jezelf in slechts één woord.”. “Aangenomen!”, aldus de kandidaat. Gelijk een vast contract aanbieden…
Hopelijk helpen deze voorbeeldvragen je op gang bij de voorbereiding voor jouw sollicitatiegesprekken. Bedenk een set leuke, creatieve of spannende vragen die jou interview echt uniek maken. Zorg er verder natuurlijk ook voor dat je vragen goed bij je bedrijf passen. Veel succes!
Bron: Frankwatching