Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
12-10-2018

De 5 meest gemaakte fouten in vacatureteksten

Het wemelt van de vacatures in Nederland. Reden genoeg om te zorgen dat jouw vacature er positief tussenuit springt.
Een vacaturetekst is de eerste kennismaking van een potentiële werknemer met jouw bedrijf. Dus is het zaak op te vallen en onderscheidend te zijn. Zeker in deze tijd, waarin de banen voor het oprapen liggen en kandidaten volop keus hebben.

We sommen de vijf meest gemaakte fouten voor je op.

 1. De functieomschrijving is te abstract
  Jij – als insider – begrijpt precies wat er bedoeld wordt. Maar snapt een buitenstaander het ook? Een heldere en aansprekende functieomschrijving is cruciaal voor een wervende vacaturetekst. Een baan is een belangrijke keuze in een mensenleven, het is logisch dat mensen willen weten waar ze voor kiezen. En hoe kan een kandidaat überhaupt enthousiast worden over een baan als niet duidelijk is wat deze inhoudt?
 2. Het is niet duidelijk waarom de kandidaat bij jou zou willen werken
  Employee value proposition (EVP) is de marketingterm voor de omschrijving van jouw ‘merk’, en de persoonlijkheid en waarden van je onderneming. Omdat er zo veel banen en werkgevers zijn, worden kandidaten kieskeurig. Talent kiest in toenemende mate voor sterke merken of bedrijven met een goed verhaal. Een verhaal waar je bij wilt horen.
 3. Je stelt te veel (functie-)eisen
  Elke ondernemer zoekt het schaap met de vijf poten, maar is dat reëel? Schrik je jouw ideale kandidaat niet af met een waslijst aan eisen? Bedenk dat sommige mensen pas op vacatures reageren als zij aan álle opgesomde eisen voldoen.
 4. Je aanbod is te algemeen
  Denk dan aan kreten als ‘marktconform salaris’ en ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’. Voor dit soort algemeenheden loopt niemand warm, bovendien staan ze in vrijwel elke vacature.
 5. Belangrijke informatie ontbreekt
  Het is een grote ergernis van werkzoekenden: onduidelijke en incomplete vacatureteksten. Zorg daarom dat je vacature in elk geval alle basisinformatie bevat. Blijven mensen met vragen zitten, dan is de kans aanwezig dat ze afhaken. Om wat voorbeelden te noemen: vergeet nooit het aantal uren, de standplaats en de uiterste reactiedatum te vermelden.

Bron : Brockmeyer

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?