Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
15-07-2021

Calamiteitenverlof door wateroverlast, hoe zit dat

Kan je calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen?

Als je werknemer vrij moet nemen om een dringend privéprobleem op te lossen, dan kan diegene hiervoor calamiteiten- of kort verzuimverlof opnemen. Het moet dan wél om zeer bijzondere persoonlijke, of onvoorziene omstandigheden zijn. Ben jij benieuwd of jij óf je werknemers in aanmerking komen voor verzuimverlof? Lees dan de blog van Rijksoverheid.

In het kort

Je hebt over het algemeen recht op calamiteiten- of kort verzuimverlof:

 • Als je door een situatie van overmacht direct vrij moet vragen. Waterschade of een ondergelopen straat die je route blokkeert kan hier zeker ook onder vallen, zeker als je niet vanuit thuis kan werken! Een gesprongen waterleiding die direct reparatie vereist zou bijvoorbeeld ook gelden.
 • Als je door een wettelijke of door de overheid opgelegde verplichting alleen kan vervullen als je vrij neemt. Bijvoorbeeld als je moet verschijnen in de rechtbank.
 • Als je door bijzondere persoonlijke omstandigheden vrij moet nemen. Bijvoorbeeld als je naar de dokter moet, en dit kan alleen onder werktijd.

Loon doorbetalen bij calamiteitenverlof?

Als werkgever ben je verplicht het loon van je werknemer volledig door te betalen. Je werknemers hebben een meldingsplicht. Ze moeten zo snel mogelijk (zodra ze daartoe in staat zijn) doorgeven dat ze verlof opnemen. Als werkgever mag je achteraf vragen om een bewijs dat het verlof nodig was.

Andere afspraken in cao

In uw cao kunnen andere afspraken staan over calamiteiten- of kort verzuimverlof. Deze afspraken kunnen ook in een regeling van de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging staan. Als dat zo is, gelden deze afspraken.

Bron: Rijksoverheid

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?