Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Blog
07-03-2024

Bruto en netto loon: het verschil

Wat bruto en netto loon inhoud

Bruto en netto, wat houdt dat eigenlijk in? Je brutoloon is het bedrag wat je hebt afgesproken met je werkgever in je contact, in de wet staat of in je cao is afgesproken. Je netto uurloon is het bedrag wat er overblijft na alle aftrekkingen. Het nettoloon, samen met de reiskosten vergoeding is vaak het bedrag wat je op je bankrekening ontvangt. Iedereen vraagt zich natuurlijk af wat wordt er ingehouden van zijn salaris? Het verschil tussen bruto en netto heeft te maken met de hoogte van je loonheffing.

Brutoloon is dus je nettoloon inclusief alle belastingen en premies in het bedrag. In Nederland ben je verplicht om mee te betalen aan volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Hoeveel je betaalt hieraan hangt af van de hoogte van je salaris. Dit noemen ze loonheffing.
Het bedrag wat wordt ingehouden op je loon zijn namelijk belastingen en premies. Het overgebleven bedrag hiervan is dus jouw nettoloon. Hoeveel er wordt ingehouden op je uurloon of loon kun je terugvinden in je salarisstrookje. Zo kun je zien hoeveel je werkelijk verdiend.

Zou je ziek raken, ontslagen worden of met pensioen gaan? Dan wordt je uitkering betaalt met het geld wat eerder van je loon is afgegaan. Dit is dus een slim systeem om een reserve pot te hebben om personen te ondersteunen in tijden wanneer die geen baan hebt.

Bruto - Netto loon berekenen

Op onze website kun je je bruto en netto salaris kunnen berekenen. De tool geeft je de optie om van netto naar brutosalaris en van netto naar brutosalaris te berekenen. Wanneer je je gegevens invult kan je zien hoeveel loonheffing je betaalt. Klik hier om de bruto netto salaris tool te gebruiken.
Stel dat je 2000 euro per maand netto ontvangt, kun je rekenen met het volgende voorbeeld:

Salaris bruto 2460,75
Loon LH 2460,75

Loonheffing 460,75-

Netto 2000,00

Netto 2000 euro per maand verdienen betekent dat je bruto 2460,75 euro per maand verdient, en je per maand 460,75 euro aan loonheffing betaalt.

Bruto - Netto uitkering berekenen

Via onze tool kun je ook je uitkering berekenen. Ook hier weer uitkering van bruto naar netto of netto naar bruto. Ook hier zul je een overzicht te zien krijgen met alle inhoudingen en hoeveelheden. Van bruto naar netto zie dus hoeveel je uitbetaald krijgt, omdat ook over een uitkering afdrachten betaald moeten worden.

Ook jouw bruto – netto loon berekenen? Klik dan hier voor onze bruto-netto calculator.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?