Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
15-12-2017

Beoordelingsgesprek kost een berg en levert alleen frustratie op'

 
De titel van dit artikel is een conclusie van Kilian Wawoe, docent Human Resources Management aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na een 7 jarig onderzoek onder honderden managers en werknemers, kan de voormalig HR manager bij ABN Amro stellen dat de gesprekken kosten handenvol geld en zorgen juist voor frustraties in plaats van een betere verhouding tussen management en het personeel. Zijn advies luidt dan ook: vervang het beoordelingsgesprek door doorlopende coaching van de werknemer.
 
Hij pleit voor een methode die zich richt op de toekomst in plaats van het verleden. Bij gesprekken tussen managers en werknemers zou men in moeten gaan op de vraag hoe een werknemer beter in zijn of haar werk kan worden. Uit de gesprekken van Wawoe komt verder naar voren dat veel deelnemers de waarde van beoordelingsgesprekken niet inzien. Volgens de docent is die conclusie ook terecht. Andere factoren dan de prestatie van een werknemer zouden een rol spelen bij een beoordelingsscore.
"Zo worden mannen beter beoordeeld dan vrouwen, niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze meer hun mening geven en managers geen zin hebben in een conflict", aldus Wawoe. "In de volksmond wordt het beoordelingsgesprek daarom ook wel het 'veroordelingsgesprek' genoemd.”
Volgens Wawoe kosten de beoordelingsgesprekken Nederland opgeteld ongeveer een miljard euro. Hij rekent voor dat als alle werkenden jaarlijks vier uur kwijt zijn aan het gesprek, de kostenpost uitkomt op 70 miljoen euro. Verder moeten ook de kosten van de speciale personeelsafdelingen en de IT-systemen meegerekend worden. Cumulatief leidt dit tot uitgaven ter waarde van 1 miljard euro. 
 
Bron: Nu.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?