Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
04-11-2016

AOW leeftijd in 2022 verder omhoog

De AOW-leeftijd gaat over een aantal jaren verder omhoog. In 2021 is het nog 67, een jaar later wordt het 67 jaar en drie maanden. De stijging is het gevolg van de nieuwste ramingen van de levensverwachting door het CBS.

In 2012 heeft een meerderheid van de Tweede en Eerste Kamer ingestemd met een automatische koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting van mensen. Hoe ouder we worden, hoe langer we moeten werken. De vuistregel is dat ouderen gemiddeld achttien jaar AOW ontvangen.

De AOW is het basispensioen waar alle Nederlanders recht op hebben. Een aantal bevolkingsgroepen is volledig afhankelijk van de AOW omdat ze niet hebben gespaard voor de oude dag. Het gaat dan vooral om lager opgeleiden en een deel van de zzp-ers.

Eerder stoppen dan de AOW gerechtigde leeftijd is kostbaar. Ieder jaar dat mensen eerder stoppen betekent een pensioenkorting van ongeveer 8 procent.

Op 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De pensioenleeftijd wordt een van de thema's. 50Plus en de PVV willen dat mensen weer met 65 AOW krijgen. Zo'n verlaging kost volgens het CPB jaarlijks 12 miljard euro. Het vastzetten van de AOW op 66 jaar kost 9 miljard, en als de leeftijd op 67 jaar wordt bevroren kost dat 6 miljard euro. De PvdA wil een flexibele AOW, zo staat in het verkiezingsprogramma.

Bron - Nos

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?