Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
07-10-2021

Als 50-plusser aan een baan komen is geen fabeltje!

Solliciteren wanneer je boven de 50 jaar bent is soms geen pretje. Door de digitalisering van het werk wordt er vaak gekozen voor een jongere kandidaat. Betekent dit dat je als oudere kansloos bent op de banenmarkt? Zeker niet!

Waarom kiezen bedrijven niet voor een 50-plusser?

De meest gehoorde bezwaren om een 50-plusser aan te nemen zijn dat ze niet meer zo kneedbaar zijn, minder snel leren dan hun jonge collega’s en dus moeite hebben met de digitalisering van processen. Dit kan inderdaad in sommige gevallen zo zijn, maar een 50-plusser brengt ook veel voordelen met zich mee. Zo heeft deze groep vaak veel in te brengen op de werkvloer, zijn het over het algemeen geen ‘jobhoppers’, beschikken ze over veel kennis en ervaring en weten ze wat er van hun verwacht wordt.

Een ander groot voordeel is dat ze vaak meer zelfvertrouwen hebben in hun kwaliteiten doordat ze al veel hebben meegemaakt. Daarnaast hebben ze in de meeste gevallen een stabiele thuissituatie, wat weer meer rust geeft bij het werk.

Omgaan met afwijzing

Een grote valkuil voor 50-plussers is dat ze al snel denken dat ze te oud zijn om nog op zoek te gaan naar een baan en dat ze deze toch niet gaan krijgen. Jammer, want dit hoeft niet zo te zijn! In de meeste gevallen is het een kwestie van je verdiepen in de nieuwe manieren van een baan vinden. Zo zijn vacaturewebsites en social media de beste kanalen op het moment. Daarnaast heeft de coronacrisis er mede voor gezorgd dat er een schaarste is aan personeel, dus als 50-plusser ben je ook weer een stuk interessanter geworden.

Hoe krijg ik als 50-plusser die ene baan?

Het heeft geen zin om jezelf te gaan vergelijken met de jongere generatie, want jij hebt hele andere kwaliteiten die jou de beste keuze maken. Focus je daarom ook op jouw sterke punten en hoe jij als 50-plusser het verschil kan maken. Focus je dus op jouw ervaring, productiviteit, loyaliteit, brede inzetbaarheid en ga zo maar door. Alles dat jou anders maakt dan de andere kandidaten. Andere punten die je kunt aanhalen zijn het feit dat je nog graag wilt leren (want je bent nooit uitgeleerd), je flexibel bent op het gebied van werktijden en vakanties (want je hebt geen jonge kinderen meer) en je door jouw ervaring ook in een coaching rol kan bijdragen aan jongere collega’s.

Heeft deze blog je enthousiast gemaakt om te gaan solliciteren? Bekijk dan de vacatures op onze website en vind jouw droomfunctie. Laat andere 50-plussers zien dat het wel degelijk kan!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?