Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
11-10-2017

9 Top sollicitatievragen

 1. wat is jouw doel?
  ‘De levensdoelen van een kandidaat moeten overeenkomen met de doelen van de organisatie. De kandidaat is dan niet aan het solliciteren maar geeft jou een beeld wat zijn /haar doelen zijn. Je kan goed zien of de doelen van de kandidaat aansluiten bij de doelen van jouw onderneming/bedrijf.
  "Geld" is geen doel, geld is een middel. "Manager worden" is zeker geen doel. Hoe kun je leiding geven als je niet weet waar je heen wilt? Altijd blijven doorvragen: Geld? Waarom dan? "Vanwege de vrijheid" Waarom wil je vrijheid? Er zit altijd een heel verhaal achter.'
 2. waar word je gelukkig van?
  En wat zou je het liefst doen als jij het voor het zeggen had?
  ‘Mensen reageren op deze vraag puur van binnenuit en komen met de meest verrassende antwoorden. Je kan dan meteen kijken of er een match is met de functie waar iemand naar solliciteert. Als de motivatie afwijkt van dat wat je zoekt voor een bepaalde functie, geef je de sollicitant het advies om op zoek te gaan naar datgene wat dichter bij zijn eigen passie komt.'
 3. hoe zou je beste vriend of vriendin jou beschrijven?
  En als ik daarna je vader of moeder dezelfde vraag stel, wat zou die mij dan vertellen?
  Dit zijn vragen die de meest spontane en authentieke antwoorden over iemands persoonlijkheid opleveren. Als het goed is leveren de vragen niet dezelfde antwoorden op, omdat beiden vanuit andere perspectieven een persoon beschrijven.'
 4. wat is de belangrijkste factor van jouw succes, en waarom?
  Geef eens een voorbeeld?

  Het is geen vraag die goed of fout beantwoord kan worden. Het antwoord zegt iets over hoe hoe iemand in het leven staat. De ene kandidaat zal een antwoord geven waaruit blijkt dat een goede balans tussen werk en privé de sleutel tot succes is, terwijl een ander de naam van een collega of manager zal noemen. Of een antwoord toont aan dat geld of carrière heel belangrijk voor iemand zijn. Je kan goed toetsen met dit soort vragen of de verwachtingen van de kandidaat wel binnen uw bedrijf kunnen worden waargemaakt.'
 5. welke innovatie was het gevolg van jouw initiatief?
  En hoe heb je anderen ervan overtuigd dat jouw innovatie goed was?
  Innovatie is belangrijk binnen iedere onderneming. Mensen die zelf initiatief nemen en onderzoeken of zaken beter, handiger of efficiënter gedaan kunnen worden helpen jouw onderneming om te innoveren. Dit soort kandidaten staan zelf ook open voor verandering.
 6. op welke manier kun jij diversiteit in dit bedrijf brengen?
  Sociaal en flexibel zijn is een belangrijke eigenschap. Zeker als je in een klein bedrijf werkt en met veel verschillende soorten mensen/klanten moet omgaan.
  Je wilt dan weten of een kandidaat snel kan schakelen schakelen tussen onderwerpen en makkelijk met mensen omgaan? Als je het over "diversiteit" hebt, bedoel ik dat in de meest brede betekenis van het woord: iemand met een achtergrond die heel anders is dan die van de mensen die hier al werken, kan een grote aanwinst zijn. Daar moet ik bij aantekenen dat ik een niet houd van "wilde hobby's" - bungeejumpen, vliegen - daar ben ik niet echt van onder de indruk. Meestal gaat het daarbij ook om liefhebberijen die iemand ooit had; dingen die hij nu nooit meer doet. Wat me wel interesseert is of iemand vrijwilligerswerk heeft gedaan en geëngageerd is. Dat kan in de wijk zijn, maar ook in Verweggistan. Daarmee kan je zien of een kandidaat sociaal gehecht is.
 7. hoeveel hou jij van je ouders?
  Deze vraag omvat iemands hele levensgeschiedenis. Wat heeft iemand geleerd en van wie? Hoe is hij gegroeid? Heeft iemand zware teleurstellingen meegemaakt? Kwam hij uit een harmonieus gezin? Zoekt hij in zijn werkomgeving ook harmonie of juist niet? Is hij in een éénoudergezin opgegroeid? Veel mensen die in éénoudergezinnen zijn opgegroeid, hebben al jong geleerd verantwoordelijkheid te nemen.
  Daarnaast is het een goed teken als iemand zijn levensverhaal met je wil delen. Dan zal hij je ook andere dingen durven zeggen. Het is een persoonlijke vraag, maar daar gaat het juist om want u gaat een verbinding aan met uw werknemers.
 8. wanneer had je voor het laatst het gevoel dat je door de grond wilde zakken?
  Vraag de kandidaten om die situatie te benoemen, te vertellen hoe ze het hebben opgelost en wat ze ervan geleerd hebben. Uit hun antwoord leert u iets over hun persoonlijkheid. Heeft iemand zelfinzicht, bijvoorbeeld? En kan hij van zijn ervaringen leren?
 9. vertel me eens over je leven?
  Vertel eens waarom je die keuzes hebt gemaakt in je leven tot nu toe?

  Het antwoord vertelt u eigenlijk alles wat je moet weten over een kandidaat. Creëert de kandidaat zijn eigen toekomst of is het leven iets wat de kandidaat overkomt. Hoe maakt hij/zij beslissingen? Wat drijft hem?
  Het antwoord op deze vraag is zeer nuttig bij het voorspellen van het gedrag dat kandidaat straks laat zien in uw organisatie.'


Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?