Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
30-04-2015

9 tips voor werkzoekenden in het sollicitatieproces

Hoe vaak komt het voor dat jij samen met 100 andere kandidaten solliciteert op die ene felbegeerde baan. Je merkt dat de concurrentie steeds groter is en dat je steeds meer moeite moet doen om voorsprong te krijgen. Het is dus belangrijk om oog te hebben voor kansen die er wel zijn. Dit verbetert jouw situatie.

 

 

Hoe kan je je goed voorbereiden en je sterker profileren in al je sollicitatieactiviteiten?
1. Goede oriëntatie is het halve werk. Oriënteer je vooraf goed op de taken, functies, branches en organisaties waarin je wilt werken;
2. Kies in het zoeken naar een baan voor een duidelijk doel. Ga doelgericht te werk, hierdoor komt jouw motivatie beter tot zijn recht;
3. Kijk verder dan je studierichting of eigen vakgebied. Je kwaliteiten zijn waarschijnlijk in verschillende situaties inzetbaar;
4. Ga na hoe jij je kan onderscheiden ten opzichte van vakgenoten en medesollicitanten. Welke meerwaarde bied jij een potentiële werkgever? Zorg voor een overtuigende profilering.
5. Maak een kort en duidelijk profiel van jezelf, waarin je vertelt wie je bent en wat je zoekt. Gebruik hierin woorden waardoor recruiters je online sneller kunnen vinden.
6. Let in de privésfeer op hoe jij naar buiten treedt. Door de veranderde technologie kan een werkgever makkelijk jouw naam en uitingen via Google en social media traceren. Meer weten over de kracht van social media tijdens een sollicitatie? Klik dan hier!
7. Netwerken is een onmisbare vaardigheid bij het vinden van een baan. Uit arbeidsmarktonderzoek blijkt dat maarliefst 3 van de 4 vacatures door netwerken wordt ingevuld. Wij leven in een tijd waar kennissen veel invloed hebben op een sollicitatie. Breng je netwerk dus goed in kaart en onderhoud deze contacten. Houd de regie en neem zelf initiatief.
8. De huidige markt is een flexmarkt. Vaste contracten worden steeds minder afgesloten. Leg de focus dus niet op langdurige contracten en neem verantwoordelijkheid voor je inzetbaarheid en loopbaan. Blijf werkervaring op doen, houd je kennis op peil en overweeg uitbreiding door bijvoorbeeld bijscholing.
9. Ben je al een tijdje werkloos? Zorg dan voor een goed dagritme en blijf actief. Onderhoud je zakelijke contacten en overweeg om vrijwilligerswerk te doen! Je ontwikkelt op die manier je kwaliteiten en laat je van de beste kant zien!
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?