83,5% werkgevers staat powernap op werk niet toe
Het houden van een powernap is slechts bij 5,6% van de werkgevers toegestaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Bedden.nl, gehouden onder 1.400 respondenten. De Nederlandse respondenten werden gevraagd naar hun houding ten opzichte van powernaps op de werkvloer.
Google, Ben&Jerry’s en Uber maken er al jaren gebruik van, maar powernaps op de werkvloer blijken nog steeds een taboe. Alhoewel er steeds meer awareness ontstaat rondom powernaps op de werkvloer, is het dutje nog nauwelijks geaccepteerd onder Nederlandse werkgevers.
Vier op de vijf werkgever zegt nee tegen de powernap
Maar liefst 83,5% van de respondenten geeft aan dat powernaps op de werkvloer niet zijn toegestaan, omdat dit niet binnen de bedrijfscultuur zou passen, of omdat de baas het simpelweg niet toelaat.
Niet elke werkgever is even duidelijk over het beleid ten opzichte van powernaps. 11% van de respondenten weet namelijk niet of het houden van een powernap op de werkvloer is toegestaan.
Ruim 60% maakt gebruik van powernap
Werknemers maken graag gebruik van de mogelijkheid om een powernap te houden. Onder de respondenten die werken bij bedrijven waar de powernap tot de arbeidsvoorwaarden behoort, maakt 63% graag gebruik van de optie om een middagdutje te doen.
De powernap lijkt vooral in trek te zijn bij jongere werknemers. Ruim een derde (33,9%) van de mensen die een powernap nemen zit in de leeftijdscategorie van 19 tot 25 jaar.
Compensatie voor slaaptekort
Bijna de helft van de respondenten (45,8%) die regelmatig een powernap doet, doet dit om een slaaptekort in te halen. 28,4% neemt een powernap om de lange werkdag beter door te komen, en 14,8% merkt een verbetering in productiviteit na een klein dutje onder werktijd.
De powernap heeft zowel een praktische als medische achtergrond. Onderzoek van de Sorbonne-universiteit uit Parijs toont aan dat je met een korte powernap een slechte nachtrust van de nacht ervoor gedeeltelijk kunt corrigeren.
Grote bedrijven ondersteunen powernaps
Bedrijven waar powernaps wel zijn toegestaan zijn onder andere Google, Uber, Ben&Jerry’s en PriceWaterhouseCooper. Steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld en reserveren hiervoor een ruimte, of zelfs aparte afgesloten cabines (rest pods). Door de jaren heen wordt de powernap steeds meer gezien als dé oplossing voor scherpe en gelukkige werknemers.
Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op https://www.bedden.nl/blog/powernap-op-werk-werkgevers-zeggen-nog-altijd-nee/
Bron : https://www.bedden.nl/blog/