Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
20-09-2017

5 veel voorkomende frustraties tijdens een sollicitatiegesprek


Solliciteren is altijd spannend. Je bereidt je goed voor, je kleedt je netjes en je doet je uiterste best om een goede indruk te maken. Soms gebeuren er echter dingen waar je je bijzonder aan kan ergeren. Wij zetten de meest voorkomende frustraties tijdens sollicitatiegesprekken voor je op een rij!

1. Lang wachten
Op tijd komen is een teken van wederzijds respect en te laat komen op een sollicitatiegesprek is een absolute no go. Het kan bijzonder frustrerend als je lang moet wachten op het gesprek, zeker als dit gepaard gaat met een gebrek aan uitleg of excuus.
Zorg dat je niet veel te vroeg aanwezig bent. Te vroeg komen wordt zelfs vaak geassocieerd met een onzekere indruk en kan voor irritatie zorgen bij de ontvanger. Tien minuten voor de aanvangsttijd verschijnen is prima.

2. Telefonische onderbrekingen
Je zit lekker in het gesprek, hebt je goed voorbereid op een flink aantal vragen en zit midden in een weloverwogen antwoord. Onverwachts wordt je verhaal verstoord door de telefoon van je interviewer. Ook al heb je er begrip voor dat dit kan gebeuren, leidt het je wel af van wat je wil gaan zeggen. Wanneer je dan ook nog eens afgekapt wordt in je verhaal omdat de interviewer uitgebreid op de beller ingaat, voel je je niet serieus genomen en kan dit enorm frustrerend zijn.
Probeer je focus vast te houden; maak desnoods een kleine notitie van waar je gebleven was en pak het gesprek nadat het telefoongesprek beëindigd is weer op met een kleine samenvatting van wat je hiervoor hebt verteld.

3. Een slechte voorbereiding door de interviewer
Een goede voorbereiding van jouw kant is het halve werk voor een succesvol sollicitatiegesprek. Maar dit geldt natuurlijk ook voor de interviewer. Soms merk je dat je lang moet wachten, dat er bij de receptie geen afspraak bekend is of dat er zelfs geen ontvangstruimte beschikbaar is. Een andere irritatie is dat de interviewer jouw cv niet goed heeft doorgenomen Het zijn allemaal kleine aanwijzingen dat de interviewer niet zo goed is voorbereid.
Laat je in zulke gevallen niet tegenhouden om alsnog het beste van jezelf te laten zien. Laat je frustratie varen, vertel uitgebreid over je werkervaringen en toon je overwaarde voor dit bedrijf aan. Merk je dat de regie in het gesprek ontbreekt? Neem dan zelf de regie door aan te geven wat je graag over jezelf zou willen vertellen.

4. Misplaatste opmerkingen of gedrag
Niets kan je zo van je apropos brengen als een onprofessionele opmerking of houding van je interviewer. Wat ook van weinig professionaliteit getuigt, is een ontvanger die er niet representatief uitziet of zich heel nonchalant gedraagt.
Laat je niet van de wijs brengen, wat er zich ook voordoet. Negeer het ongepaste gedrag en focus op wat je hier komt doen: een baan binnenslepen. Gaat de interviewer echt over de schreef, geef dan kort aan dat je hier niet van gediend bent en probeer het gesprek op een vriendelijke manier te hervatten.

5. Vervelende vragen
Het moeten beantwoorden van persoonlijke vragen is uiteraard in geen enkel gesprek verplicht. Toch is het niet fijn om deze vragen voor je voeten te krijgen. Het voelt alsof je wordt getest en in je hoofd denk je automatisch aan de dingen die je niet als antwoord wilt geven.
Neem voor dit soort vragen je tijd om een passend antwoord te formuleren, en bedenk daarbij wat je werkgever voor antwoord wil horen . Krijg je een persoonlijke vraag die je liever niet wil beantwoorden? Informeer dan of deze vraag relevant is voor deze functie en beslis vervolgens zelf of je de vraag wel of niet gaat beantwoorden.

Bron : YPN

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?