5 Cv-blunders die niet meer kunnen in 2025
Het bijwerken van je cv is vaak zo’n klusje dat we voor ons uitschuiven of simpelweg vergeten. Maar als je op zoek bent naar een (nieuwe) baan, is een up-to-date en foutloos cv belangrijk. Tijd om je cv een opfrisbeurt te geven? Let dan goed op dat je geen slordige fouten maakt, want die kunnen je zomaar een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kosten. Om je op weg te helpen, zijn hier de vijf meest gemaakte cv-blunders op een rijtje.
1. Onprofessioneel e-mailadres
Het klonk leuk toen je 10 was: [email protected]. Maar in een professionele context komt zo’n e-mailadres niet bepaald serieus over. Maak daarom een nieuw e-mailadres aan dat wél professioneel oogt, bij voorkeur met je voor- en achternaam. Denk bijvoorbeeld aan [email protected]. Vermijd onnodige cijfers of speciale tekens. Het mag dan misschien wat saai lijken, maar het straalt wél de juiste professionaliteit uit.
2. Verkeerde of ontbrekende contactgegevens
Er is weinig zo frustrerend voor een recruiter als proberen contact met je op te nemen en dan ontdekken dat je contactgegevens niet kloppen. Niet alleen kost het extra moeite, het kan ook een slordige indruk achterlaten. In het ergste geval besluit de recruiter om verder te gaan met een andere kandidaat die de zaken wel op orde heeft. Zorg er daarom voor dat je e-mailadres en telefoonnummer actueel en correct zijn. Een handige tip: laat je cv nalezen door iemand anders. Met een frisse blik worden foutjes of ontbrekende gegevens vaak snel opgemerkt.
3. Ongepaste of slechte foto
Wel of geen foto op je cv? Het is niet verplicht, maar in sommige functies, vooral representatieve of klantgerichte rollen, wordt het wel verwacht. Een goede foto kan je cv persoonlijker maken en ervoor zorgen dat je beter wordt onthouden. Kortom, je valt meer op. En dat is precies wat je wilt. Maar een slechte of ongepaste foto werkt juist tegen je. Het kan onbedoelde vooroordelen oproepen of de indruk wekken dat je weinig professioneel inzicht hebt. Dit kan je sollicitatie direct schaden. Twijfel je over je foto? Dan is het vaak beter om deze helemaal achterwege te laten.
4. Verkeerde bestandsnaam of indeling
Veel mensen staan er niet bij stil dat recruiters de bestandsnaam van je cv of motivatiebrief ook te zien krijgen zodra je je document uploadt. Een naam als “kjdfkashkj.pdf” of iets anders onsamenhangends maakt geen goede indruk. Maak het de recruiter makkelijk en houd zelf overzicht. Geef je bestand een duidelijke en professionele naam, bijvoorbeeld: voornaam_achternaam_cv of voornaam_achternaam_motivatiebrief. Voeg eventueel ook de bedrijfsnaam toe, zoals: Anne_Jansen_CV_PostNL of Anne_Jansen_Motivatiebrief_Coolblue. Zeker als je op meerdere functies solliciteert en per bedrijf een aangepast cv maakt, helpt dit om alles georganiseerd te houden.
5. Schrijven in de derde persoon
Je cv is een persoonlijk document. Het laat zien hoe jij jezelf op een professionele manier positioneert. In de derde persoon schrijven komt afstandelijk over en mist de persoonlijke touch, die juist zo belangrijk is.