Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
09-10-2020

10 tips voor het thuiswerkprotocol


2020 zal niet alleen de boeken ingaan als het jaar van de coronacrisis, maar ook als het jaar waarin thuiswerken in Nederland definitief is doorgebroken. Daarom geven wij werkgevers graag een aantal tips mee voor het opstellen van een thuiswerkprotocol, om onduidelijkheden en juridische discussies over thuiswerken te voorkomen.

In de eerste plaats geldt dat een thuiswerkprotocol per onderneming maatwerk is: een werkgever in de zakelijke dienstverlening zal andere zaken willen opnemen dan een werkgever in de creatieve sector. Dat gezegd hebbende, zijn er wel een aantal richtlijnen te geven voor de inhoud van een thuiswerkprotocol. SPEE advocaten & mediaton geeft u graag 10 tips mee.

 1. Hoeveel dagen per week / uren per dag wordt er thuisgewerkt? Is die tijd flexibel in te delen, of moet werknemer op gezette tijden beschikbaar zijn? Zijn er momenten waarop de werknemer wél op kantoor moet zijn, bijvoorbeeld voor afspraken?
 2. Wanneer en hoe vaak wordt een werknemer geacht om op e-mails en telefoontjes te reageren? Hoe wordt de agenda beheerd?
 3. Hoe zit het met kortstondige afwezigheid op thuiswerkdagen (rookpauzes, de hond uitlaten, de kinderen van school halen et cetera)? Is dat toegestaan en zo ja hoe vaak? Maak hierover zeer duidelijk afspraken want dit is een punt dat voor irritatie kan zorgen.
 4. Stel vast welke omgangsvormen gelden tijdens Zoom/Skype/Team vergaderingen. Denk aan voorschriften over uiterlijke verzorging (het joggingpak mag in de kast), werken in een opgeruimde en zakelijke omgeving (dus geen vuile vaat op de achtergrond), niet eten of roken tijdens videoconferenties et cetera.
 5. Ontvangt de werknemer bijvoorbeeld een laptop en printer voor thuisgebruik Zo ja, mag die apparatuur dan ook privé worden gebruikt?

Lees hier verder

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?