Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Nieuws
23-05-2024

'Een vast contract; de voordelen en wanneer je het krijgt!'

De meeste werknemers hebben als doel om een vast contract te verdienen. Het heeft namelijk een stuk meer voordelen dan een flexibel contract, maar wat zijn de voordelen en wanneer kun je een vast contract verwachten?

Wat is een vast contract?

Eigenlijk zegt de naam het al, maar een vast contract betekent een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract loopt pas af als je ontslag neemt of wanneer je werkgever een wettelijk verantwoorde reden heeft om je te ontslaan. In vrijwel alle gevallen begin je met een tijdelijk contract, waarbij de werkgever je niet in dienst hoeft te houden wanneer de overeenkomst afloopt.

Een vast contract heeft veel voordelen voor werknemers

De voornaamste reden dat de meeste werknemers streven naar een vast dienstverband is de zekerheid die het geeft. Je weet dat je verzekert bent van werk en een inkomen. Dit is weer belangrijk om rond te komen en de hypotheek af te betalen. Over een hypotheek gesproken; je krijgt in de meeste gevallen sneller een hogere hypotheek of lening als je een vast contract hebt.

Daarnaast betekent het ook vaak betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten dan een tijdelijk contract. Volgens het meest recente imago onderzoek van Intermediair wil bijna de helft van de werkenden niet wisselen van baan, omdat ze hun vaste contract niet willen opgeven.

Er zijn altijd wel mensen die een vast contract niks vinden. Ze zijn bang om in een sleur terecht te komen en ongelukkig te raken met hun werk. De meeste mensen kiezen echter toch voor de zekerheid dat een vast contract met zich meebrengt.

Wanneer krijg je een vast contract?

Een werkgever gaat er uiteraard over of jij een vast contract krijgt of niet, maar je hebt ook een aantal regels die dit proces versnellen. Zo gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als je meer dan drie opvolgende tijdelijke contracten hebt gekregen bij dezelfde werkgever.

Dit geldt ook wanneer je meer dan drie tijdelijke contracten hebt gehad voor hetzelfde soort werk bij opvolgende werkgevers. Deze situatie komt voor wanneer je bijvoorbeeld eerst via een uitzendbureau voor een bedrijf werkt, en direct erna een tijdelijk contract tekent bij dit bedrijf. Als jouw werkgever je drie jaar tijdelijke contracten heeft gegeven, heb je ook recht op een vaste overeenkomst. Deze wetten noemt men ook wel de ketenregeling.

Let wel op dat de pauzes tussen contracten niet te lang duren. Om aanspraak te maken op een vast contract mogen pauzes tussen contracten namelijk maar maximaal zes maanden duren. Wanneer dit langer duurt, worden de tijdelijke contracten niet als opvolgend beschouwd en begint de telling opnieuw.

Er zijn ook enkele uitzonderingen

Geldt dit dan altijd? Nee, want in je cao kunnen andere voorwaarden voor tijdelijke contracten zijn opgenomen. Deze zijn dan altijd geldend. Staat hierin bijvoorbeeld dat een werkgever je meer dan drie opvolgende tijdelijke contracten mag geven, dan zul je misschien langer moeten wachten op een vast contract. Hier zit trouwens ook een maximum aan, want in dit geval mag je maximaal zes tijdelijke contracten krijgen. Dit mag ook niet langer dan vier jaar duren.

Daarnaast zijn er ook uitzonderingen voor stagiaires, mensen met een leerwerkovereenkomst voor een BBL-opleiding en bijzondere functies als invalkrachten. Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt hebt, mag de werkgever je vanaf dan zes tijdelijke contracten in vier jaar aanbieden.

Kun je een vast contract ook eerder krijgen?

Dat kan zeker! Wanneer je een goede kracht bent voor het bedrijf, zal je werkgever je misschien ook al eerder willen vastleggen. Je kunt hier natuurlijk altijd zelf een gesprek voor aanvragen om eerder een vaste verbintenis te krijgen. Zorg dan wel dat je goed voorbereid zo’n gesprek ingaat en met de juiste argumenten komt. Zo is het handig om jezelf af te vragen of je gelijk een loonsverhoging wil. Intermediair stelde een aantal handige tips op om het gesprek met je werkgever over een vast contract voor te bereiden.

Wil je ook beginnen met het verdienen van een vast contract bij een gloednieuwe baan? Op Banenrijklimburg vind je de meest geschikte vacatures van Limburg om een goede eerste stap te zetten!

Bron: www.intermediair.nl/
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?