Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Sollicitatie
25-07-2023

Zo schrijf je een ‘killer’ motivatiebrief!

Bij de meeste vacatures zie je onderaan staan dat je een motivatiebrief moet bijvoegen als je jouw cv op wil sturen. Het woord zegt het natuurlijk al, maar in een motivatiebrief ligt de nadruk op jezelf en waarom juist deze baan of stage nou zo goed bij je past. Maar het kan best lastig zijn om uit te leggen waarom jij de meest geschikte persoon bent. Met deze tips kom je er wel!

Voorbereiding

Je wil gaan beschrijven dat de baan goed bij je past, maar dan is het belangrijk dat je van tevoren weet welke kwaliteiten belangrijk zijn voor de functie. Maak eerst een lijst met jouw eigenschappen en leg deze vervolgens naast de kwaliteiten die gevraagd worden bij de functie. Zo krijg je een goed beeld waar jouw pluspunten liggen die meespelen in de motivatie om te solliciteren. Dan kun je nu aan de slag!

Opbouw van jouw motivatiebrief

Net zoals elke andere brief of mail, heeft een motivatiebrief een inleiding, middenstuk en slot. In de inleiding wil je met name direct de aandacht pakken van de lezer. In het middenstuk ga je meer in op je persoonlijkheid en welke ambities je hebt. Bij het slot zorg je voor een nette afsluiting.

Maak direct duidelijk dat jij de baan wil

Probeer direct de aandacht van de lezer te pakken en maak duidelijk waarom je de brief geschreven hebt. Dit kun je het beste doen door het doel van jouw motivatiebrief meteen te benoemen, namelijk dat je wil laten zien hoe goed jij bij deze functie past!

Ben niet bang om het persoonlijk te maken

Het is de bedoeling dat je opvalt tussen alle motivatiebrieven die een bedrijf ontvangt, dus laat direct zien wie je bent en wees origineel. Wil je een organiserende functie en organiseer je in je vrije tijd vele activiteiten? Vertel dit dan met zoveel mogelijk passie. Organiseren is jou namelijk op het lijf geschreven!

Vertel iets over jezelf

In je cv kan het bedrijf zien welke opleidingen en hoeveel ervaring je hebt, maar misschien vertelt dit niet het hele verhaal. Daarom kun je in een motivatiebrief hier ook een korte toelichting op geven en hoe dit eventueel invloed heeft op jouw interesse voor de functie. Probeer altijd in je achterhoofd te houden dat deze info het bedrijf moet overtuigen van jouw geschiktheid, dus vertel ook niet te veel informatie.

Pak je gemaakte lijstje met kwaliteiten er maar bij

Weet je nog dat we je zeiden dat je een lijstje moest maken met eigenschappen die goed passen bij de vacature? Die mag je er nu bij pakken, want deze mag je nu beschrijven in je motivatiebrief. Leg duidelijk uit welke eigenschappen goed passen bij de vacature en geef voorbeelden waaruit dit blijkt. Zo kom je een stuk betrouwbaarder over in je verhaal.

Wat wil je nog bereiken?

Geef ook altijd aan wat jouw ambities zijn binnen je werk. Wat verwacht je te gaan leren binnen de functie? Waar wil je beter in worden en waarom? Een bedrijf is altijd geïnteresseerd in de doelen van een werknemer, want het geeft een beeld van wat ze van jou kunnen verwachten qua werk en loyaliteit.

Zorg voor een nette afsluiting

Een nette motivatiebrief sluit je ook op een gepaste manier af. Bedankt de lezer voor zijn tijd en sluit af met een vriendelijke groet, gevolgd door je volledige naam.

Vergeet deze tips niet!

Wanneer de motivatiebrief klaar is, moet je niet vergeten om de spelling te checken. Het kan ook nooit kwaad om de brief een dag later nog eens te lezen of iemand anders ernaar te laten kijken. Er is altijd wel iets dat opvalt of dat je anders zou doen.

Met zo’n goede motivatiebrief zal je zeker gevraagd worden voor een sollicitatiegesprek.

Ben je op zoek naar een leuke vacature waarvoor je een motivatiebrief kan schrijven? Bekijk dan zeker eens de vacatures op Banenrijklimburg en ga op zoek naar jouw nieuwe uitdaging!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?