Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salaris
10-07-2023

Zo kom je erachter of je wel genoeg verdient voor jouw functie!

Het is en blijft een ongemakkelijk punt voor velen om te bespreken: je salaris! Je bespreekt bij je aanstelling of contractverlenging een conform salaris af voor jouw functie, maar wat nu als je merkt dat je eigenlijk te weinig verdient? Zo kan het zijn dat je een collega hebt die een hoger salaris heeft bij dezelfde functie, maar er zijn nog veel meer indicatoren om te bepalen of je misschien een hoger salaris moet gaan bespreken. Hieronder lees je hoe je daarachter komt!

Een goed inkomen is belangrijk voor je werkgeluk

Jouw inkomen is onlosmakelijk verbonden met het geluk dat je in je werk ervaart. Volgens het Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair is salaris zelfs het belangrijkste argument om van baan te veranderen. Bij mannen is dit 60 procent en bij vrouwen 50 procent. Wij vinden zelf dat geld nooit de enige reden moet zijn om een nieuwe baan te zoeken, maar je wil natuurlijk wel een gepaste beloning voor het werk dat levert. Vraag jezelf dus ook zeker altijd eerst af hoe je zelf denkt over je salaris en of dit gelijk staat aan het werkgeluk dat je uit jouw functie haalt.

Vul een salariswijzer in

Als je graag wil weten of je genoeg verdient in je huidige functie, kun je online een salariswijzer invullen. Hiervoor moet je een aantal gegevens ingeven, zoals het aantal uur dat je werkt, je opleiding, functie, etc. Dan krijg je direct een indicatie of jouw salaris marktconform is. Het is ook goed argument om te gebruiken bij het vragen om meer salaris. Intermediair heeft zo’n handige Salariswijzer, maar op het internet zijn er nog wel meer te vinden.

Vraag na bij je collega’s

Het is misschien een beetje direct, maar je kan ook collega’s vragen naar hun salaris. Het is jammer, maar dit onderwerp ligt nog altijd gevoelig en mensen praten niet graag over hun inkomen. Transparantie over salarissen kan juist betere teamprestaties opleveren! Kijk wel even goed dat de juiste collega’s hiernaar vraagt. Sommigen hebben namelijk misschien net iets meer ervaring bijvoorbeeld, maar het kan ook zo zijn dat zij wel om een loonsverhoging gevraagd hebben en jij niet!

Vraag anderen uit jouw sector

Als je het te gevoelig vindt om collega’s te vragen naar hun salaris, kun je ook iemand benaderen bij een ander bedrijf uit dezelfde sector. Hierbij hoef je niet direct te vragen naar hun salaris, maar je zou wel de vraag kunnen stellen welk salaris volgens hen bij jouw functie zou passen. Je zou ook recruiters kunnen vragen wat zij terugzien in jouw markt. Zij weten namelijk als geen ander wat een markconform salaris is.

Vergelijk openstaande vacatures

Kijk eens bij vacatures die bij andere bedrijven openstaan voor jouw functie. Hier staan vaak de verdiensten bij en zo krijg je een goed idee wat een markconforme vergoeding is voor het werk dat je doet. Let hierbij wel op dat belangrijke factoren die invloed hebben op iemand zijn salaris, zoals ervaring of de sector, enigszins vergelijkbaar zijn met jouw functie. Daarnaast is de locatie ook van belang, aangezien iemand in de Randstad gemiddeld meer verdient dan iemand in Limburg. In Limburg kun je gemakkelijk vacatures vergelijken via Banenrijklimburg!

Vrouwen verdienen nog altijd minder

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is, volgens het Nationaal Salaris Onderzoek, wel kleiner geworden, maar nog altijd niet uit onze maatschappij verdwenen. Het verschil is nu zo’n 5 procent. Als vrouw is het dus altijd nog goed mogelijk dat je minder verdiend dan je mannelijke collega met dezelfde functie. Zoek dit uit en durf in een gesprek met je baas te vragen om meer salaris.

Een salaris dat past bij jouw takenpakket

Waar je vroeger een vast aantal taken had binnen een functie, is dit in de laatste jaren steeds breder geworden. Als medewerker ben je tegenwoordig met veel meer taken bezig dan jouw functietitel omvat. Dit gebeurt met name in de loop der tijd en het kan dus ook goed zijn dat je meer verantwoordelijkheden hebt gekregen tegen hetzelfde loon. Bij een officiële functiewijziging worden nieuwe arbeidsvoorwaarden besproken, maar bij meer taken bij dezelfde functie gebeurt dit vaker niet. Wees dus zeker niet bang om hier een toepasselijke loonsverhoging voor te vragen.

Krijg je die loonsverhoging niet of wil je ergens anders een beter salaris verdienen dat past bij jouw functie? Neem dan eens een kijkje tussen de vele vacatures op Banenrijklimburg!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?