Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salaris
28-08-2023

Wat kan je doen met een Individueel Keuze Budget?

Als je een vacaturetekst doorneemt, kan het zijn dat je in de arbeidsvoorwaarden ziet staan dat je een Individueel Keuze Budget (IKB) krijgt. Dit betekent dat je een deel van je maandinkomen naar eigen wens mag laten uitbetalen op de door jou gekozen tijdstippen. Daarnaast kun je het ook laten omzetten in fiscaal aantrekkelijke doelen.

Klinkt goed toch? Het biedt meer flexibiliteit en daarom hechten werknemers veel waarde aan arbeidsvoorwaarden als het IKB. Het Keuze Budget is opgebouwd uit de eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en de waarde van het bovenwettelijk verlof. Hoeveel je krijgt is afhankelijk van de sector waarin je werkt en de afgesloten cao. Je kunt verschillende dingen doen met je keuzebudget om er ook een fiscaal voordeel uit te halen. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet:

Verlof

Wil je een verre reis maken, vrijwilligerswerk doen of gewoon een extra dagje eruit? Dan kun je ook extra verlofuren kopen met je IKB! Hoeveel uren je kunt opkopen is afhankelijk van je leeftijd; hoe ouder je bent, des te meer verlofuren kun je krijgen. Je mag deze verlofuren ook sparen voor een langere verlofperiode. Let wel op je maximale aantal uren dat je extra kan krijgen.

Thuiswerkplek

Werk je geheel of deels vanuit thuis? Dan mag je elke vijf jaar een bedrag van je IKB besteden aan het inrichten van je thuiswerkplek. Dus denk aan een staand bureau, een comfortabele stoel of een nieuw scherm voor jouw set-up. Hiervoor moet je minimaal één dag per week thuiswerken volgens afspraak met je werkgever.

Scholing

Veel bedrijven hebben al een opleidingsbudget voor werknemers, maar je kan als werknemer ook je IKB gebruiken om zelf opleidingen te betalen. Dit hoeft overigens geen beroepsgerichte opleiding te zijn, dus een studie die jouw werkgever niet vergoedt mag je toch vanuit jouw eigen keuzebudget betalen.

Fitnessabonnement

Om jou als werknemer te stimuleren om te bewegen, kun je in veel gevallen ook kiezen voor een fitnessabonnement. Sommige bedrijven hebben ook een eigen sportruimte, maar in de meeste gevallen zal een werkgever een deal moeten hebben met een sportschool om dit te realiseren.

Uitbetalen

Je hebt hierboven nu een aantal fiscaalvrije opties gekregen om je keuzebudget aan te besteden, maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om het volledige budget te laten uitbetalen. Enige nadeel hiervan is dat het dan wel volledig tot je belastbare inkomen gerekend wordt en dus ook volledig fiscaal belast wordt. Wij raden daarom aan om te kiezen uit de opties hierboven.

Krijg je bij jouw huidige baan geen Individueel Keuzebudget en wil je daarom op zoek naar een nieuwe functie? Bekijk dan eens de vacatures op Banenrijklimburg en ga op zoek naar jouw nieuwe uitdaging!

Bron: Intermediair, caorijk.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?