Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salaris
08-10-2021

Wat is belangrijker: werkplezier of een hoog salaris?

Het liefste zou je natuurlijk beide willen hebben, maar helaas is dit voor veel mensen niet het geval. Zij werken om geld te verdienen, maar zouden dit werk nooit doen als ze er niet zoveel voor betaald kregen. Aan de andere kant heb je ook mensen die doen wat ze altijd al hebben willen doen, maar ze verdienen er geen vetpot mee. Geld verdienen is belangrijk, maar is het belangrijker dan werkplezier?

Wat zijn de voor- en nadelen?

Het voordeel van een hoog salaris is natuurlijk makkelijk te raden: je verdient genoeg geld om de dingen te doen of te kopen die je leuk vindt. De uitspraak “geld maakt gelukkig” komt natuurlijk ergens vandaan, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waar dit niet het geval is. Zo besteed je bijvoorbeeld het grootste gedeelte van de week aan werk en de vraag is of dit je gelukkig maakt. Om de hamvraag van deze blog te beantwoorden, gaan we er even vanuit dat dit niet zo is. Bij een baan met een flink salaris komt vaak ook veel stress en weinig vrije tijd kijken, wat weer negatief kan zijn voor jouw mentale gezondheid.

Meer werkplezier resulteert daarentegen in minder stress en meer motivatie in jouw werkzaamheden. Het nadeel is natuurlijk wel dat je minder geld zal verdienen, maar hiervoor krijg je terug dat je er mentaal waarschijnlijk beter voor staat. Minder stress betekent namelijk ook minder kans op een burn-out.

Is werkplezier dan beter?

Als je de voor- en nadelen leest, trek je snel de conclusie dat kiezen voor werkplezier een betere optie is. Wanneer de situatie gelijk is en de keuze tussen het een of het ander is, klopt dit ook zeker. Wil dit zeggen dat iedereen maar werk moet zoeken op basis van wat ze leuk vinden en dat niemand meer veel moet verdienen?

Het antwoord is natuurlijk nee. Je kunt natuurlijk ook beide realiseren en misschien vind jij jouw werk dat goed verdient wel heel leuk! De gedachte is wel dat wanneer je ergens aan begint waar je veel plezier in hebt, je vaak meer inzet en motivatie zal hebben om te slagen. Dit zorgt er dus voor dat je succesvoller bent en uiteindelijk meer zal verdienen. Maar dit is voor iedereen persoonlijk natuurlijk. De een is in zijn privéleven afhankelijker van een hoger inkomen en de ander kan het zich veroorloven om minder te verdienen. Dit moet dan ook altijd in de beslissing worden meegenomen.

Maar wat als je niet weet wat je leuk werk vindt?

Je zal de bovenstaande vraag vroeger vast wel eens gehad hebben en veel mensen weten dan niet zo goed wat ze moeten zeggen. Dat is ook logisch. Hoe weet je nu wat je leuk vindt, als je het werk nog nooit gedaan hebt? Daarom is het belangrijk om gewoon te beginnen. Ga aan de slag in verschillende sectoren en functies. Zo kom je erachter wat je leuk vindt in het werkleven, maar ook (en misschien nog wel belangrijker) wat je absoluut niet leuk vindt. Als je uiteindelijk weet wat je wil gaan doen, zal het je zodanig motiveren dat je hier ook succesvol in kan zijn met een hoger inkomen.

Ben jij klaar om te gaan onderzoeken wat je leuk werk vindt? Op Banenrijklimburg vind je de beste vacatures in Limburg, waardoor jij je eerste stappen kunt zetten op weg naar jouw droombaan! Klik hier om eens een kijkje te nemen tussen onze vacatures.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?