Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Recruiter
Sollicitatie
17-04-2024

Waarop let een recruiter?

Een recruiter heeft niet lang nodig om een cv te beoordelen. Onderzoeken melden tijden variërend van één minuut tot zes seconden. Het is overbodig om te zeggen dat dat ontzettend kort is. Hieruit blijkt dat het belangrijk is om een heldere structuur in je cv te maken, waardoor de essentiële informatie direct wordt gezien. Als werkzoekende zijn een aantal zaken belangrijk bij het solliciteren.

1. Maak een beschrijving van je opleiding(en)

Maak kort en bondig duidelijk waar je opleiding over ging en welke vaardigheden je hier hebt geleerd (die relevant zijn voor de vacature waar je op solliciteert).

2. Breng een duidelijke structuur aan in je cv

Zorg ervoor dat de informatie staat op plekken waar je het zou verwachten. Bekijk online voorbeelden van gemiddelde cv’s en hou deze structuur zo goed mogelijk aan. Begin met je persoonlijke gegevens, een korte profieltekst en plaats eventueel een representatieve foto.

3. Plaats op zijn minst een beschrijving bij je relevante vorige functies

Hou het niet bij wat je gedaan hebt en welke ontwikkelingen jij hier hebt doorgemaakt. Leg ook nadruk op de effecten van jouw werkzaamheden of waarom jij dit zo goed hebt gedaan. Verwerk jij moeiteloos ingewikkelde dossiers binnen bepaalde tijd? Is de winst dankzij jou verhoogd? Zijn er onder jouw leiding nieuwe projecten opgezet? Als het relevant is voor de functie waar je naar solliciteert, vermeld het. De start- en eindtijden van je functies zijn ook belangrijk. Heb je een paar keer ergens maar heel kort gewerkt, bedenk dan goed of je het wel op je cv wilt zetten.

4. Schrijfstijl

Vermijd clichés als ‘aanpakker’, ‘teamspeler’, ‘harde werker’ of ‘resultaatgericht’. Deze woorden komen zo vaak langs dat ze nietszeggend zijn geworden. Ook ‘op zoek naar een nieuwe uitdaging’ in je profieltekst plaatsen is voor sommige recruiters een reden om meteen te stoppen met lezen. Recruiters zien liever woorden als ‘bereikt’, ‘verbeterd’. Probeer steekwoorden uit de vacature over te nemen, waarbij jij uitlegt waaruit blijkt waarom dit op jou van toepassing is. Daarnaast is het uiteraard handig om geen spelfouten of slordigheidsfouten te maken.

5. Social media

De meeste recruiters en werkgevers googlen een sollicitant om meer informatie te vinden. Google jezelf eens, of laat iemand anders dit doen, en beoordeel wat voor indruk je maakt. Gebruik je LinkedIn, zorg dan dat de informatie die je hierop plaats overeenkomt met je cv.

6. De motivatiebrief

In de motivatiebrief die je met je cv meestuurt wil een recruiter eigenlijk antwoord krijgen op een aantal vragen. Wat spreekt je aan in het bedrijf, waarom deze functie en wat maakt jou hiervoor de perfecte kandidaat? Maak gebruik van voorbeelden om aan te geven hoe jouw eigenschappen in de praktijk tot uiting komen. Belangrijk is ook om je brief niet te lang te maken. Eén a4’tje is genoeg.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?