Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Sollicitatie
28-02-2018

Tips om minder zenuwachtig te zijn tijdens je sollicitatiegesprek

We hebben een baan nodig om onze rekeningen te kunnen betalen. Dat wil echter niet zeggen dat we zomaar met elke baan genoegen moeten nemen. Het is fijn als je werk leuk is en je er met plezier naartoe gaat. Ben je om welke reden dan ook niet tevreden met je huidige baan, dan is de tijd gekomen om elders te gaan solliciteren. Solliciteren is altijd erg spannend, vooral als je je zinnen op die ene leuke functie hebt gezet. Een beetje gezonden zenuwen zijn helemaal niet raar. Bovendien geef je het signaal af aan de recruiter dat je de baan graag wilt. Maar wat nu als de zenuwen de overhand nemen? In dit artikel krijg je tips over hoe je minder zenuwachtig kunt zijn tijdens het sollicitatiegesprek.


Voorbereiding
Goede voorbereiding is het halve werk. Repeteer het gesprek van tevoren. Door een goede voorbereiding straal je veel meer zelfverzekerdheid uit en kun je je vast houden aan een structuur in je verhaal. Lees je ook in over het bedrijf, denk hierbij aan de missie, visie en de producten. Bedenk welke vragen er gesteld kunnen worden, zodat je alvast kunt nadenken over een zinnig antwoord.

Ga op tijd slapen
Zorg ervoor dat je goed uitgerust op je afspraak verschijnt. Ga dan ook op tijd slapen en ga vooral niet stappen de avond voor je gesprek. Leg je, gewassen en gestreken, kleding voor je sollicitatie klaar op de avond voor je gesprek. Zo hoe je niet op het allerlaatste moment nog alles bij elkaar te zoeken.

Vragen stellen
Bij een gesprek wordt vaak gevraagd of je zelf nog vragen hebt. Dit is vrij standaard voor een sollicitatiegesprek en om te voorkomen dat je met een mond vol tanden staat, en daarmee ongeïnteresseerd overkomt, is het aan te raden om een aantal vragen te bedenken die je kunt stellen. Stel bijvoorbeeld inhoudelijke vragen over de functie, of over de toekomstplannen van het bedrijf.

Ken je diploma's en vaardigheden
Je cv werk je niet wekelijks bij. Daarom kan het zijn dat bepaalde vaardigheden, trainingen en opleidingen wat in de vergetelheid raken. Niet gek, maar niet handig als je begint te stotteren als de recruiter over een van deze 'vergeten' punten op je cv begint. Zorg er dus voor dat jouw cv up-to-date is. Neem je cv dan ook voor het gesprek nog even door, zodat je alle feiten weer op een rij hebt.

Kom op tijd
Het spreekt voor zich dat je op tijd op je sollicitatiegesprek verschijnt. Neem rustig de tijd om nog even naar het toilet te gaan, je handen te wassen, eventueel je make-up te controleren en om te kijken of je echt niet iets tussen je tanden hebt zitten. Adem in en adem uit en ga met een rechte rug het gesprek in, dan komt het helemaal goed!

Nerveus zijn is niet gek
Bijna iedereen die solliciteert, heeft last van zenuwen. Het is dan ook helemaal niet gek om deze zenuwen te benoemen. Vaak oogst je hiermee respect bij je gesprekspartner, omdat je jezelf zwak durft op te stellen. Ook hik je minder tegen de zenuwen aan, omdat je ze niet meer hoeft te verbergen. Overdrijf natuurlijk niet, want het moet niet centraal staan in jouw sollicitatiegesprek. Lees dit artikel rustig door en dan verschijn jij goed voorbereidt aan de start, succes!

Bron: CVster
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?