Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salaris
19-04-2023

Primaire en Secundaire arbeidsvoorwaarden; wat is het nou precies?

Scannend naar nieuwe uitdagingen op de website van Banenrijklimburg zie je vaak in vacatureteksten staan; "Goede primaire arbeidsvoorwaarden", maar wat houdt dat in? En wat zijn nou precies primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Primaire arbeidsvoorwaarden

Simpel gezegd hebben primaire arbeidsvoorwaarden betrekking op alles dat te maken heeft met geld. De bekendste die ook tot deze categorie behoord is een ‘marktconform salaris’. Maar niet alleen een salaris hoort hierbij, want financiële bedragen worden in meerdere vormen uitgekeerd aan jou als werknemer!

Voorbeelden:

 • Pensioenrecht
 • Uurloon
 • Doorbetalingen tijdens je vakantie of verlof
 • Winstbonussen
 • Onkostenvergoeding

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Voor secundaire arbeidsvoorwaarden is niet zo een korte samenvatting te geven. Voor deze arbeidsvoorwaarden, is er namelijk geen officieel reglement waaraan jouw contract moet voldoen. Deze categorie heeft weliswaar niet per definitie betrekking op financiën. Secundaire behoeften, zoals de naam het zelf ook al zegt, komen boven op je primaire regelingen! Ze zijn dus volledig optioneel en onderhevig aan de onderhandeling die plaatsvindt tussen jou en je (toekomstige) werkgever. Veel werkgevers zijn vaak bereid om over gangbare voorwaarden na te denken en samen tot een compromis te komen.

Voorbeelden:

 • Auto van de zaak
 • Reiskostenvergoeding
 • Kinderopvang
 • Dertiende maand
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Collectieve ziektekostenverzekering

Wat staat er allemaal in een arbeidsovereenkomst?

Je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn doorgaans al vastgelegd in een arbeidscontract, waarbij vaak een CAO van toepassing is. Voor meerdere posities en vacatures, wanneer er een cao van kracht is, krijgen alle werknemers in een bedrijf of in een sector dezelfde voorwaarden aangeboden. Al lijkt het misschien af en toe wel zo, het betekent niet dat jij jouw contract niet meer kan bespreken! Onderhandelen over je overeenkomst is zeker mogelijk en dan met name over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hoe je over deze arbeidsvoorwaarden kunt onderhandelen lees je in een van de eerdere blogs!

Bron: arbeidsrechter.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?