Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Sollicitatie
08-10-2021

Je krijgt geen antwoord op je sollicitatiebrief! Wat nu?

Solliciteren is niet makkelijk. Het kost tijd en moeite om een goede sollicitatie in elkaar te zetten en dan begint het lange wachten pas. Eén dag wordt twee dagen en drie dagen wordt een week. Maar waarom duurt het zo lang? Is dat een slecht teken? Verknal jij je kansen door de telefoon te pakken en contact op te nemen? In deze blog geven we je antwoord op al je vragen en vertellen we hoe je deze situaties het beste kan aanpakken.

Ik heb zojuist mijn sollicitatiebrief verstuurd!

Goed bezig! Nu wil je natuurlijk direct weten wat ze ervan vinden, maar dit kan even duren. Je zal namelijk niet de enige zijn die deze baan wil. Volgens HR-adviseurs mag je normaal gesproken binnen twee weken een reactie verwachten of er moet al een andere termijn zijn aangegeven. Is dit laatste het geval? Dan kan je altijd even contact opnemen met de contactpersoon, maar doe dit wel pas na een week via de mail. Het heeft geen zin om dit direct na het verzenden van de documenten te doen.

Een absolute ‘no-go’ is te snel of te vaak bellen. Wanneer het antwoord langer duurt dan normaal, is het natuurlijk niet gek om eens te bellen om te vragen naar de situatie. Maar blijf niet bellen! Er zijn kandidaten die elke dag de telefoon pakken om te bellen en zelfs meermaals per dag. Dit werkt natuurlijk averechts. Probeer niet te ongeduldig over te komen, heb begrip voor de situatie bij het bedrijf en dan zal het je ook niet tegenwerken bij de beoordeling.

In de meeste gevallen krijg je een bevestiging van het bedrijf dat de sollicitatie ontvangen is. Mocht dit niet zo zijn, dan is het zeker geen probleem om na een aantal dagen te vragen of de sollicitatie ontvangen is.

Is het altijd een slecht teken als het antwoord lang op zich laat wachten?

Nee! Er zijn allerlei redenen waarom het antwoord langer duurt dan jij zou willen. De recruitment manager is misschien slecht bereikbaar door vakantie of het bedrijf wil eerst alle reacties afwachten om daaruit een selectie te maken voor de gesprekken. Dan heeft het dus niets te maken met jouw manier van solliciteren.

Daarnaast kan de reden ook zijn dat de vacature uiteindelijk teruggetrokken wordt door bijvoorbeeld het wegvallen van een klant, budgetten of veranderingen in de organisatie. Het kan ook zo zijn dat een interne kandidaat zich gemeld heeft voor de functie. Dit soort redenen kunnen ervoor zorgen dat de sollicitatie stilgezet wordt, zonder dat jij hier iets over hoort. Probeer dus niet te snel te denken dat het ligt aan jouw sollicitatiebrief en raak niet ontmoedigd om het opnieuw te proberen bij nieuwe bedrijven.

Maar ik heb nog een sollicitatie lopen!

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je echt haast hebt, doordat je bijvoorbeeld bij een ander bedrijf al in een verder stadium van de sollicitatie bent. In dit geval is het verstandig om al eerder contact op te nemen, zodat het bedrijf dat nog niks heeft laten weten hier rekening mee kan houden voor het geval ze jou echt nog willen spreken.

Ga jij beginnen met solliciteren? Stel dan jouw cv op met behulp van onze blog ‘Deze vaardigheden mogen niet ontbreken op jouw cv’ en vind de juiste vacatures voor jou via onze website.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?