Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
04-02-2022

In 2022 van baan wisselen; waarom het wel en niet loont!

Er is een tekort aan personeel en er staan veel vacatures open. Het lijkt nu dus het ideale moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan, maar is dat ook wel zo? Het kan namelijk ook juist heel slim zijn om juist nu bij je huidige werkgever te blijven. Wij hebben een aantal redenen voor je op een rijtje gezet waarom je het dit jaar wel of juist niet moet doen.

Waarom nu het perfecte moment is om van baan te wisselen

Het is niet zomaar dat je van baan veranderd. In de meeste gevallen mis je iets in je huidige werk of ben je gewoonweg ontevreden. Naast je eigen emotie bij het werk, speelt de economie en arbeidsmarkt natuurlijk ook mee. Zo blijf je bij een recessie natuurlijk lekker op je plek zitten, want je hebt baangarantie.

Dit is nu echter niet het geval, want het aantal vacatures is groter dan ooit en als werkzoekende heb je veel macht ten opzichte van de werkgever. Dat is met name goed nieuws voor als je in dezelfde sector wil blijven werken. De goede arbeidsvoorwaarden vliegen je om de oren, dus je hebt nu de ruimte om hierover te onderhandelen.

Het is ook nog eens makkelijker om nu banen met elkaar te vergelijken. Misschien vind je wel een zelfde functie bij jou in de buurt, maar met een hoger salaris. Dat kun je nu eenvoudig achterhalen en ook nog eventueel gebruiken in onderhandelingen met je huidige werkgever.

Wil je iets totaal anders? Spannend! In verschillende sectoren staan ze ook op jou te wachten en kun je, vaak op kosten van de werkgever, jezelf laten omscholen in een werk-leertraject. Dan leer je nieuwe skills tijdens het werk en word je dus gewoon al betaald voor het werk dat je levert.

Waarom je nu juist moet blijven bij je huidige werkgever

Zoals hierboven benoemd, kun je in deze huidige markt gemakkelijker gaan voor een hoger salaris bij een andere werkgever. Maar laat je hier zeker niet door leiden! Het allerbelangrijkste is dat je gelukkig bent in je baan. Zaken als een leuke werksfeer met gezellige collega’s of een korte reistijd, zijn op de langere termijn veel belangrijker.

Een veel voorkomende reden voor mensen om weg te gaan is om door te groeien in hun carrière. Dit kan echter ook heel goed binnen je huidige bedrijf! Het gras is namelijk niet altijd groener aan de overkant, dus houd altijd ook even in de gaten of er mogelijkheid is om bij je huidige werkgever door te groeien. Hiervoor zul je wel zelf initiatief moeten tonen door te laten blijken dat je graag wil doorgroeien. Misschien maak je dan wel eerder promotie dan je had gedacht.

De betere onderhandelingspositie is al genoemd bij de voordelen van het wisselen van werkgever, maar gaat natuurlijk ook op bij je huidige werkgever. Door het huidige personeelstekort kun je namelijk meer eisen stellen als werknemer om een beter contract of promotie te maken. Maak het wel niet te bont en blijf hierin redelijk.

Ben je nu gelukkig in je huidige baan? Blijf dan vooral zitten waar je zit en laat je niet haasten door de huidige arbeidsmarkt. Het is wel belangrijk om jouw werktevredenheid te blijven peilen. Je kan bijvoorbeeld deze maand nog gelukkig zijn, maar over een half jaar toch anders over je baan denken.

Is dit laatste het geval of ben je door de eerdergenoemde redenen overtuigd van het aangaan van een nieuwe uitdaging? Bekijk dan eens de vacatures op Banenrijklimburg! Vind een functie binnen Limburg die perfect bij je past.

Bron: NU.nl, UVW
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?