Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Salaris
24-04-2023

Hoe onderhandel je over arbeidsvoorwaarden?

Vandaag de dag is de arbeidsmarkt enorm krap en hebben de werknemers de macht in hun handen. Zo kun jij bij sollicitatiegesprekken meteen onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Maar niet alleen nieuwe werknemers verkeren in die positie, want werknemers die al een functie hebben, hebben nu ook meer mogelijkheden om te onderhandelen over bijvoorbeeld extra vakantiedagen of een leaseauto. Maar hoe maak je nou optimaal gebruik van zo een arbeidsvoorwaarden gesprek?

Aangezien er een personeelstekort is, kunnen de werknemers eisen stellen. Dit is alleen makkelijker gezegd dan gedaan. Veel werknemers vinden onderhandelen enorm spannend en weten niet precies hoe ze het moeten aanpakken. Toch is het een goed plan om deze stap te maken! Je laat tegelijkertijd zien dat je assertief bent en dat je een goed zakelijk gesprek kan voeren. Iedere onderhandeling begint met de juiste voorbereiding. Probeer voor jezelf uit te zoeken wat jij nodig zou hebben om (nóg) meer plezier te krijgen in je werk!

Arbeidsvoorwaarden vergelijken!

De een is er wat beter in dan de ander; schatten wat er qua voorwaarden nog te halen valt bij jouw werkgever. Experts adviseren om in het geval wanneer je moeite hebt om een gesprek met je werkgever aan te gaan, om eerst eens te praten met familie en vrienden over hun arbeidsvoorwaarden. Je hoeft niet per se in dezelfde sector te werken, maar op deze manier creëer je een beeld van wat er allemaal mogelijk is!

Wat ook kan helpen tijdens deze gesprekken is om te vragen of te oefenen hoe je nou zo’n gesprek het beste kan aanpakken.

Arbeidsvoorwaarden zijn te verdelen in 2 groepen; de eenmalige extra’s en de duurzame extra’s. Een trip naar het buitenland voor werk is zo een eenmalige extra. Maar je kunt ook onderhandelen over een carrièrestap of vergoeding van een opleiding! Houd er vooral rekening mee dat nieuwe arbeidsvoorwaarden een prijs hebben voor de werkgever. Dus onderbouw vooral je wensen door jouw belangen te noemen, zoals een betere werk-privébalans! Laat hierbij ook zien wat er voor de werkgever inzit en welke voordelen zij hieruit kunnen halen. Zoals meer motivatie of concentratie tijdens thuiswerken.

Niet opgeven als het antwoord ‘nee’ is!

Ook al staan werknemers nu in hun macht, gebeurt het ook vaak genoeg dat je niet als winnaar naar buiten stapt. Soms kan het zo zijn dat de wensen niet in het bedrijfsbeleid passen of wil de werkgever niet zijn werknemers het gevoel geven dat er iemand wordt voorgetrokken.

Laat je door het antwoord ‘nee’ niet uit het veld slaan! Als dit gebeurt, stel dan de juiste vragen waardoor je weet waar je je de volgende keer beter op zou moeten voorbereiden. Doordat je de juiste vragen stelt, blijf je in gesprek en kom je voorbij de nee.

Mocht je werkgever absoluut niet met je wensen akkoord gaan en je bent niet meer gelukkig tijdens je werk, kun je misschien op zoek naar een andere baan waarbij jij je wel gemotiveerd en gelukkig voelt! Een werkweek zijn veel uren van je leven, daarom moet je dan wel op een plek zitten waar jij je prettig voelt!

Ben je het gesprek aangegaan en is het inderdaad niet wat je ervan verwachtte? Bij Banenrijklimburg hebben wij een ruime keuze aan vacatures. Neem eens een kijkje, er zit voor ieder wat tussen!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?