Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
03-06-2022

Help! Ik voldoe niet aan de functie-eisen van mijn droombaan!

Al maanden ben je op zoek en ineens is ie daar: een vacature voor jouw droombaan. Je leest snel de vacaturetekst, maar komt er helaas achter dat je niet aan alle functie-eisen van het profiel voldoet. Dan toch maar niet solliciteren? Nee! Volg de tips hieronder om te solliciteren voor een baan als je niet aan alle eisen voldoet.

Wees kritisch!

Veel vacatures stellen hoge eisen aan de potentiële werknemers. Er wordt misschien zelfs wel overvraagd aan de kandidaten. Natuurlijk is solliciteren op een baan waar 10 jaar ervaring gevraagd wordt terwijl jij net bent afgestudeerd onrealistisch, maar over sommige eisen kunnen werkgevers zeker wel flexibel zijn! Bekijk de eisen, en kijk vooral wat jij wél te bieden hebt. Mis je bijvoorbeeld een specifieke skill die je ook op de werkvloer of via scholing kan leren? Solliciteer dan gewoon en benadruk je motivatie om hieraan te werken.

Onderschat jezelf niet

Vaak heb je al meer ervaring en kennis dan je zelf misschien denkt! Slechts 1 jaar werkervaring? Tel daar ook eens je ervaringen in bijbaantjes, commissies en vrijwilligerswerk bij op. Vaak bieden dit soort activiteiten relevante ervaringen die ook door werknemers zeker gewaardeerd worden. Tip: houd tijdens je studie alvast goed bij welke activiteiten je gedaan hebt en welke verantwoordelijkheden je had, zodat je deze niet vergeet te melden op je CV!

Toon je ambitie

Als jij advocaat wil worden heb je een diploma in de rechten nodig. Voor heel veel sectoren weegt zo’n diploma-eis echter veel minder zwaar. Heb jij een mbo-diploma, maar door je werkervaring HBO werk- en denkniveau? Wees dan niet bang om te solliciteren voor een functie op dit niveau! Geef daarnaast in je motivatie ook aan dat je bereid bent om (eventueel buiten werktijd) extra opleidingen of cursussen te volgen. Het tonen van deze ambities laat aan je potentiële werkgever ook zien dat jij bereid bent die extra stap te zetten!

Laat jezelf zien

Ondanks de goede inzet kan het toch zijn dat het bedrijf voor een andere kandidaat gaat. Helaas! Toch kun je ervoor kiezen extra interesse in het bedrijf te tonen door de telefoon op te pakken of een koffieafspraak in te plannen. Bespreek waarom jij het deze keer niet geworden bent en laat weten dat je openstaat voor kansen bij deze werkgever. Zo blijf jij op de radar en wie weet ben je voor een toekomstige functie wél een match!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?