Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Sollicitatie
21-06-2023

Een vaste baan hebben en toch willen solliciteren: 10 tips!

Heb je een vaste baan, maar ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Dan is dit het beste moment op te solliciteren! De ervaring leert namelijk dat het makkelijker is om een nieuwe baan te vinden vanuit een vaste baan dan vanuit een werkloze positie. Maar hoe kan ik dit het beste aanpakken? Wij geven je een aantal tips die je goed op weg brengen.

Vertel het niet te snel aan je baas

Je hebt 2 keuzes: of je vertelt je huidige werkgever direct dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan of je vertelt niet dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel iedereen kiest voor optie 2 en dus raden wij je dit ook zeker aan. Slecht 4,1% verteld zijn of haar baas vanaf het begin dat ze op zoek gaan naar iets anders.

Weet wat je wil

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over je volgende stap, want het is niet zomaar een beslissing. Wat zoek je bijvoorbeeld in je nieuwe baan, dat je op dit moment mist bij je huidige baan? Hierbij kun je denken aan doorgroeimogelijkheden, functie-inhoud, secundaire arbeidsvoorwaarden, verantwoordelijkheid, scholing en ga zo maar door. Vraag ook aan mensen die dicht bij je staan om advies en wat zij belangrijk vinden. Zo krijg je ook een goed beeld van jij ook wil hebben.

Ga gericht op zoek

Ga niet op alle vacatures schrijven die je voorbij ziet komen, maar ga zeer gericht op zoek naar de functie die het beste bij jou past. Je hebt geen haast, dus heb geduld en wacht de juiste functie af. Hierbij is het belangrijk dat je cv en motivatiebrief op orde zijn en gepersonaliseerd zijn op basis van de openstaande functie.

Houdt de arbeidsmarkt in de gaten

Oriënteren op een nieuwe baan houdt ook in dat je de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de gaten moet houden. Wat zijn de trends? Welke vacatures zijn populair en waar kun je deze het beste vinden? Wanneer je een goed beeld van de markt hebt, is het makkelijker om je aan te passen op veranderingen. Denk hierbij aan een tekort aan vacatures of juist een overschot aan vacatures.

Zoek een specialist op

Veel bedrijven besteden de werving en selectie uit aan een specialist. Dit zorgt ervoor dat veel vacatures niet direct te vinden zijn via websites, maar wel bij deze specialisten. Het is daarom handig om je in te schrijven bij een bemiddelingsbureau in vaste banen. Zij hebben namelijk inzicht in de laatste ontwikkelingen en de meest actuele vacatures. Ze kunnen ook een adviserende rol innemen met betrekking tot je contract en je cv of motivatiebrief.

Maak je LinkedIn profiel compleet

LinkedIn is in feite een online cv en het wordt door veel werkgevers gebruikt om een beeld te krijgen van sollicitanten. Het is daarom belangrijk om jouw profiel op orde te hebben, dus zorg dat het overzichtelijk en helder is. Voeg een representatieve foto toe en maak eventueel een samenvatting van je ervaring en huidige werkzaamheden. LinkedIn biedt ook de mogelijkheid om recruiters te laten weten dat je openstaat voor een nieuwe uitdaging, zonder dat iemand anders dat kan zien. Zet dit ook zeker aan.

Zorg ervoor dat je cv en motivatiebrief eruit springen

Naast je online cv (LinkedIn), moet je originele cv en motivatiebrief natuurlijk ook goed in elkaar steken. Maak je cv overzichtelijk en goed te volgen. Schrijf je motivatiebrief met een doel voor ogen. Personaliseer de brief aan de hand van de functie waarvoor je solliciteert en zorg voor een creatieve opening die echt blijft hangen. Je wil namelijk de aandacht van de werkgever die al 50 motivatiebrieven gelezen heeft, dus je moet er uitspringen. Benoem ook vooral waarom de functie perfect bij je past.

Ga buiten werktijd op sollicitatiegesprek

Het slechtste wat je kan doen is liegen over de reden dat je vrij pakt. Wanneer je huidige werkgever hierachter komt zul je al een probleem hebben, laat staan dat hij of zij achterhaalt dat het gaat om een sollicitatiegesprek bij een ander bedrijf. Daarom is het handig om het gesprek buiten werktijd te plannen en als dit niet lukt, kun je ook een deel van de dag vrij pakken. Hier hoef je vaak niet per sé een reden voor aan te geven. Het is ook nog eens erg integer richting je nieuwe werkgever, want wat als jouw gesprekspartner vraagt of je niet moet werken? Het zal zeker niet goed overkomen, wanneer je dan aangeeft te hebben gelogen tegen je huidige baas.

Praat niet slecht over je huidige baan

Sollicitanten hebben nog wel eens de neiging om hun negatieve ervaringen bij andere bedrijven te delen bij sollicitatiegesprekken. Wees hier voorzichtig mee! Ga van het positieve uit en probeer dit ook te belichten. Er kunnen natuurlijk redenen zijn waarom je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar vergeet niet dat je nog altijd in dienst bent bij je huidige werkgever op het moment van solliciteren. Daarnaast kan bij je nieuwe werkgever dan ook de gedachte opkomen: praat hij of zij straks ook zo over ons?

Neem netjes afscheid

Het sluit een beetje aan bij het vorige punt, maar zorg dat je netjes afscheid neemt bij je voormalige werkgever wanneer je een nieuwe baan gevonden hebt. Rond al je werkzaamheden af, zodat je met een goed gevoel weggaat. Geef dus op tijd aan dat je een andere baan gevonden hebt, zodat je tijd hebt om af te ronden en het bedrijf een vervanger kan vinden. Dit zal dan ook wederzijds zijn en dit kan belangrijk zijn. Je wil namelijk dat je voormalige werkgever ook netjes over jou praat, wanneer de recruiter contact opneemt om te kijken wat hij of zij van jou vond.

Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Bekijk dan eens de vacatures op Banenrijklimburg en vind een functie die het beste bij je past. Zo hebben we verschillende vacatures in de zorg, techniek en het onderwijs. Neem dus zeker een kijkje!

Bron: Intro Personeel, Beaks
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?