Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
25-01-2023

Een telefoontje dat je carrière kan veranderen

Stel je voor, je wilt graag in dat ene bedrijf werken maar er staat geen vacature open voor de functie die bij jou past. Hoe kun je dan toch in contact komen met de werkgever en informeren naar deze functie? Lees hieronder een aantal tips die jou misschien toch aan je droombaan kunnen helpen!

Doe alsof het een live gesprek is

Ga er echt voor zitten. Zorg dat je rechtop zit, achter je bureau of keukentafel. Lichaamshouding is belangrijk, zelfs als ‘de andere kant’ je niet ziet! Je voelt je er zelfverzekerder door, en dat hoor je terug in je stem. Wellicht ten overvloede: je hebt dus niet je pyjama aan, maar een outfit waarmee je je in een professionele context kunt vertonen. De radio staat uit, en je eventuele huisgenoten weten dat ze nu even niet mogen binnenkomen.

Vraag of het uitkomt

In tegenstelling tot een sollicitatiegesprek, heb je meestal geen tijd afgesproken. Vraag daarom altijd of het gelegen komt. Als dat niet zo is, stem dan een tijd af waarop de ander wél beschikbaar is. Omgekeerd geldt dat ook: als jij teruggebeld wordt en je staat net met 3 schreeuwende kinderen in de supermarkt, vraag dan of je op een later moment terug kunt bellen. Houd ook rekening met werktijden: 18 uur of precies in de lunchpauze, wordt vaak niet gewaardeerd

Bereid je voor!

Zoek voordat je gaat bellen op met wie je eigenlijk gaat praten (LinkedIn, Google). Wat is de achtergrond van de contactpersoon? Zo kun je je vragen afstemmen op je gesprekspartner. Stel geïnteresseerde vragen, maar geen dingen waarop je het antwoord op de website kunt vinden. Wees voorbereid op de vraag ‘vertel eens iets over jezelf’, en stop daar direct in welke eigenschappen jij hebt die je uitermate geschikt maken voor deze baan. Realiseer je ook dat sommige mensen nog tijdens het gesprek even op je LinkedIn profiel kijken. Dit moet dus in orde zijn.

Wees enthousiast

Straal uit dat je enthousiast bent over deze baan en dit bedrijf. Het klinkt misschien raar, maar probeer te glimlachen aan de telefoon. Daardoor klinkt er automatisch meer energie in je stem.

Kort en bondig

Een contactpersoon zit niet te wachten op een eindeloze rits vragen. Houd het kort en bondig, spaar wat vragen op voor het sollicitatiegesprek, en rond netjes af.

Je doel: waar heeft dit bedrijf behoefte aan?

Om een interessante kandidaat te zijn, moet jij de oplossing bieden voor een probleem dat zij hebben. Probeer te achterhalen waarom er nu een vacature is, en wat ze hopen te vinden. Wat mist dit bedrijf nog? Daar kan je op inspelen in een vervolggesprek of brief.

Afsluiten

Laat, als het lukt, je naam nog even op subtiele wijze vallen, als daar niet al naar gevraagd wordt. Door van tevoren op iemands LinkedIn profiel te kijken (niet in anonieme modus!), vergroot je de kans dat hij of zij jouw naam herkent als je belt, helemaal als je daarna solliciteert. Overigens moet je dan wel het geluk hebben dat die persoon checkt wat er op LinkedIn allemaal gebeurt…

Verwijzen

Tot slot: als het telefoontje de opstap is voor een brief, verwijs dan naar het gesprek, met datum erbij. Noem iets wat iemand verteld heeft tijdens het gesprek, of refereer er meer in het algemeen aan: ‘ons telefoongesprek bevestigde mijn beeld dat deze baan mij op het lijf geschreven is!’

Gebruik je kennis voor een gesprek

Mag je op gesprek komen? Gefeliciteerd! Gebruik de informatie die je tijdens het gesprek gekregen hebt. Je kunt al snel veel oppikken over sfeer, problemen, uitdagingen enzovoort. Pak iedere hint die je gekregen hebt, en werk die verder uit (website bedrijf, jaarverslag etc.).

Wie weet staat jouw ideale werkgever of droombaan wel tussen onze vacatures!

Bron: Sollicitatiedokter.nl
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?