Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Wat niet in een cv zetten
CV
19-06-2024

Deze 3 dingen willen recruiters niet op je cv zien

Een recruiter kijkt of jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij de openstaande functie. Je cv en sollicitatiebrief spelen hierbij een cruciale rol.

Toch maken sollicitanten vaak dezelfde fouten bij het opstellen van deze documenten, zegt de Amerikaanse carrièrecoach Jenny Foss.

In haar nieuwe boek "What To Do (and NOT Do) in 75+ Difficult Workplace Situations" behandelt ze drie veelgemaakte fouten op cv's en motivatiebrieven en hoe je deze kunt vermijden.

1. Vermeld niet alleen je taken en verantwoordelijkheden op je cv

Foss merkt op dat veel sollicitanten zichzelf tekortdoen door enkel hun taken en verantwoordelijkheden te vermelden, in plaats van de impact en resultaten die ze hebben behaald.

“Veel mensen denken dat als ze geen kwantitatieve resultaten hebben, ze niets kunnen delen”, schrijft Foss.

Maar volgens haar zijn kwalitatieve resultaten net zo belangrijk. Je kunt bijvoorbeeld beschrijven hoe je als leider een team hebt getransformeerd.

Om je impact te benadrukken, raadt Foss aan om elke bullet point op je cv te herzien en jezelf af te vragen: “Waarom deel ik dit?”

Laat het zakelijke belang zien van wat je hebt gedaan en waarom het relevant is voor de baan waarop je solliciteert, adviseert ze.

2. Vermijd jargon en ‘buzzwords’ bij een sollicitatie

Volgens Foss zijn er bepaalde clichés die je vaak ziet in cv's. Termen als ‘oog voor detail’, ‘staat van dienst’ en ‘verantwoordelijk voor’ kun je beter vermijden als je ze niet toelicht.

Heb je oog voor detail? Geef dan een concreet voorbeeld waarin deze vaardigheid van pas kwam, zegt ze.

Ook bedrijfsspecifiek jargon en afkortingen kun je beter niet gebruiken in je cv en motivatiebrief.

3. Vermeld niet elke baan die je ooit hebt gehad

Het is niet nodig om elke functie die je hebt gehad op je cv te vermelden.

Heb je een baan na een paar maanden verlaten omdat het niet beviel? Laat deze dan achterwege, adviseert Foss. Ook je eerste baan kun je weglaten als je denkt dat dit je te oud doet lijken.

“Dit is niet je autobiografie. Het is een marketingtool.” Het doel is om genoeg informatie te geven om uitgenodigd te worden voor een gesprek, aldus Foss.

Gaten in je cv zijn ook niet per se een probleem. Of deze nu zijn ontstaan door de zorg voor jonge kinderen, een sabbatical of een lange reis.

Veel mensen voelen zich geneigd zich hiervoor te verontschuldigen, maar volgens Foss kun je gewoon “loopbaanonderbreking” vermelden op je cv. Voel je er niet schuldig over en concentreer je op de kwalificaties voor de functie, adviseert ze.

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?