De meest en minst kansrijke masteropleidingen
Er zijn grote verschillen in arbeidsmarktpositie na het behalen van een universitair masterdiploma. Wanneer een studie een kansrijke positie heeft wil dit zeggen dat de alumni snel (vast) werk met een hoog inkomen vinden. De arbeidsmarktpositie bij de start van iemands carrière is van grote invloed voor het toekomstige succes op de arbeidsmarkt. Een matige startpositie haal je later moeilijk in. Dit blijkt uit een analyse naar zeventig masterstudies.
‘Welke studierichting een afgestudeerde heeft afgerond is zeer bepalend voor het arbeidsmarktsucces’, zegt Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktadviseur bij UWV. ‘Studierichtingen met een relatief goede startpositie blijven het goed doen op de arbeidsmarkt. Starters beginnen met een goed salaris in een vaste aanstelling en krijgen binnen tien jaar een nog betere positie. Omgekeerd geldt dat bij opleiding met een zeer matige startpositie er meestal geen sprake is van een inhaalslag.’
Top 5 universitaire masteropleidingen
Meest kansrijke master opleidingen
- Accounting
- Econometrie
- Tandheelkunde
- Universitaire lerarenopleiding exact
- Fiscaal recht
Minst kansrijke master opleidingen
- Archeologie
- Letterkunde
- Kunst- en cultuurstudies
- Cultuurstudies
- Culturele antropologie
Startpositie heeft veel invloed op carrière
Na een matige startpositie is er meestal geen inhaalslag op de arbeidsmarkt. Bij archeologie blijft de arbeidsmarktpositie zeer matig. Bij, filosofie, internationale betrekkingen en kunst- en cultuurstudies verslechtert de arbeidsmarktpositie zelfs in de tien jaar na afstuderen, in vergelijking met andere universitaire masteropleidingen.
Er zijn uitzonderingen. Alumni van internationaal en Europees recht starten met een matige positie op de arbeidsmarkt. Binnen tien jaar verbetert de baanzekerheid en het inkomen sterk. Ook voor afgestudeerden van politicologie neemt het succes binnen tien jaar toe.