Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
13-12-2019

De meest en minst kansrijke masteropleidingen

Er zijn grote verschillen in arbeidsmarktpositie na het behalen van een universitair masterdiploma. Wanneer een studie een kansrijke positie heeft wil dit zeggen dat de alumni snel (vast) werk met een hoog inkomen vinden. De arbeidsmarktpositie bij de start van iemands carrière is van grote invloed voor het toekomstige succes op de arbeidsmarkt. Een matige startpositie haal je later moeilijk in. Dit blijkt uit een analyse naar zeventig masterstudies.

‘Welke studierichting een afgestudeerde heeft afgerond is zeer bepalend voor het arbeidsmarktsucces’, zegt Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktadviseur bij UWV. ‘Studierichtingen met een relatief goede startpositie blijven het goed doen op de arbeidsmarkt. Starters beginnen met een goed salaris in een vaste aanstelling en krijgen binnen tien jaar een nog betere positie. Omgekeerd geldt dat bij opleiding met een zeer matige startpositie er meestal geen sprake is van een inhaalslag.’

Top 5 universitaire masteropleidingen

Meest kansrijke master opleidingen

 1. Accounting
 2. Econometrie
 3. Tandheelkunde
 4. Universitaire lerarenopleiding exact
 5. Fiscaal recht

Minst kansrijke master opleidingen

 1. Archeologie
 2. Letterkunde
 3. Kunst- en cultuurstudies
 4. Cultuurstudies
 5. Culturele antropologie

Startpositie heeft veel invloed op carrière

Na een matige startpositie is er meestal geen inhaalslag op de arbeidsmarkt. Bij archeologie blijft de arbeidsmarktpositie zeer matig. Bij, filosofie, internationale betrekkingen en kunst- en cultuurstudies verslechtert de arbeidsmarktpositie zelfs in de tien jaar na afstuderen, in vergelijking met andere universitaire masteropleidingen.
Er zijn uitzonderingen. Alumni van internationaal en Europees recht starten met een matige positie op de arbeidsmarkt. Binnen tien jaar verbetert de baanzekerheid en het inkomen sterk. Ook voor afgestudeerden van politicologie neemt het succes binnen tien jaar toe.

Bron: UWV
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?