Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
Carrière
19-10-2021

De best betaalde HBO en WO opleidingen

Ga jij net beginnen aan je opleiding, of ben je juist nét klaar? Dan wil je natuurlijk weten wat je ongeveer gaat verdienen! Waar moet je anders het geld vandaan halen om ome DUO terug te betalen?

Gemiddeld ligt het startsalaris voor werknemers met een HBO-niveau rond de 2300 euro bruto. Medewerkers met een WO-opleiding vallen iets hoger uit, met een gemiddelde van ongeveer 2700 euro.

Leuk en wel dat gemiddelde, maar wat jij daadwerkelijk gaat verdienen is (naast jouw persoonlijke skills en talent) natuurlijk ook grotendeels afhankelijk van het vakgebied waar jij je in bevind. Hoe graag je het ook wilt, een marketeer kan niet zomaar als chirurg gaan werken om meer te verdienen. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over je studiekeuze. Vanzelfsprekend is (potentieel) salaris niet het enige aandachtspunt, misschien zelfs niet de belangrijkste (lees bijvoorbeeld eens onze blog: Wat is belangrijker: werkplezier of een hoog salaris?) , maar het is zeker niet onprettig om te weten!

De best betaalde HBO opleidingen

Gebaseerd op de meeste recente gegevens van het UWV en een onderzoek van RTL Z zijn de HBO-opleidingen met het hoogste bruto startsalaris:

 • Elektrotechniek (€2.827,-)
 • Voertuigentechniek (€2.817,-)
 • Informatica/ICT (€2.774,-)
 • Werktuigbouw/engineering (€2.767,-)
 • Technische Bedrijfskunde (€2.757,-)

Naast deze opleidingen zijn lerarenopleidingen en zorgmanagement opleidingen op HBO-niveau doorgaans erg succesvol in het behalen van een goed salaris. Helaas worden mensen met een studie in de richting van dans, kunst en muziek doorgaans minder goed betaald.

De best betaalde WO opleidingen

De best betaald studies op WO-niveau zijn:

 • Tandheelkunde (€5.330,-)
 • International Business (€3.860,-)
 • Informatiekunde (€3.791-)
 • Geneeskunde (€3.729,-)
 • Fiscaal en notarieel recht (€3.604,-)

Andere opleidingen met een noemenswaardig startsalaris zijn fiscale economie en accounting, terwijl letterkunde, archeologie en kunst- en cultuurwetenschappen achter blijven.

Over het algemeen is een goede startpositie ook een goede indicatie van jouw loopbaan op de arbeidsmarkt. Medewerkers die beginnen met een goed salaris en een vast contract, zitten doorgaans na 10 jaar nog steeds in een goede positie, en het tegenovergestelde is helaas ook vaak het geval. Bij opleidingen met een lager startsalaris is vaak niet zo veel ruimte voor een inhaalslag als gewenst. Je studierichting is daarom een belangrijke factor voor jouw succes op de arbeidsmarkt, nu en in de toekomst!

Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


  Gekozen opleidingsniveaus:

  Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


   Wat is je voornaam?

   Op welk e-mailadres?