Voor werkgevers
Vacatures in je mailbox? Stel jouw jobalert in!
CV
12-10-2023

De 10 ongeschreven cv regels waar recruiters op letten

De zoektocht naar werk omvat een sollicitatieprocedure die start met een brief en de nodige sollicitatiegesprekken. Recruiters kijken kritisch naar het cv en de sollicitatiebrief, en er zijn dan ook een aantal ongeschreven regels waar zij al dan niet bewust of onbewust op letten. Hieronder zijn ze voor jou op een rijtje gezet.

1. Slordigheden

Een sollicitatie is een weerspiegeling van het toekomstig functioneren van een sollicitant, althans dat is hoe een recruiter ernaar kijkt. Staan er slordigheden in het cv, dan knapt een recruiter daar op af. Het is namelijk een eerste indicatie van hoe iemand zijn werk gaat uitvoeren. Met slordigheden maakt een sollicitant nooit een beste beurt.

2. Clichés

Clichés en standaardzinnen die iedereen kan bedenken, betekent een enkele reis naar de prullenbak voor een sollicitatie. Het is voor recruiters op deze manier lastig om te zien waarom de sollicitant onderscheidend is, en dat is nou net wat recruiters willen zien!

3. Onprofessioneel gedrag, ook op sociale media

Ook recruiters maken dankbaar gebruik van de opkomst van sociale media. Wanneer zij de sollicitant opzoeken op sociale media, en zien dat diegene schaamteloze foto’s op zijn of haar profiel zet, is dit vaak een afknapper. Deze eerste indruk is niet snel meer goed te maken, en de recruiter waagt zich er dan ook niet snel meer aan.

4. Werkervaring opleuken

Recruiters hebben dagelijks te maken met mensen die solliciteren. Ze kunnen dan ook heel goed de zin van de onzin op een cv scheiden. Sollicitanten die hun cv mooier maken dan het is, of diegenen die zelfs liegen op het cv, zullen op den duur hoe dan ook door de mand vallen bij een recruiter.

5. Dertien in een dozijn

De sollicitaties stromen binnen zodra een vacature gepubliceerd is. Een recruiter is op zoek naar een uniek cv. Een standaard sollicitatiebrief, geplukt van het internet, zal weinig interesse wekken bij een recruiter. De kandidaat zal beter zijn best moeten doen.

6. Een foto bijvoegen

Een foto op het cv geeft een eerste fysieke indruk van de sollicitant. Ziet diegene er verzorgd uit, heeft hij of zij nette kleren aan? Zeker als het gaat om een functie waar iemand veelvuldig in contact is met klanten, geeft dit een eerste reden voor een recruiter om iemand af te wijzen.

7. Onderbuik gevoel

Een recruiter is altijd op zoek naar dat goede gevoel bij een kandidaat. Soms wanneer de recruiter geen goed gevoel overhoudt aan een sollicitatie, is het lastig aan te duiden waar dit nou aan ligt. Toch kan dit een reden zijn voor recruiters, om de sollicitatieprocedure stop te zetten.

8. Contactgegevens

Duidelijkheid is erg belangrijk voor een recruiter. Het is belangrijk voor een recruiter dat zij de contactgegevens en andere relevante informatie van de sollicitant snel beschikbaar kunnen hebben. Zeker gezien de tijdsdruk. Sollicitanten die geen informatie aanleveren, maken hier daarom geen beste beurt mee. In plaats van een extra mailtje versturen, kijkt de recruiter liever verder naar die andere goede sollicitant die zijn of haar contactgegevens wel vermeld heeft staan.

9. Wat heeft de sollicitant bereikt?

Natuurlijk één van de belangrijkste aspecten van het cv. De daadwerkelijke achievements van een sollicitant. Wanneer de sollicitant een relevante opleiding heeft gedaan, en ook nevenactiviteiten op het cv vermeld heeft staan, scoort dit natuurlijk bij een recruiter.

10. Is iemand op alle punten echt geschikt?

Voldoet een sollicitant aan elke harde genoemde eis in de vacature? Als het belangrijk is dat iemand in de buurt van Amsterdam woont, zal een sollicitant woonachtig in Rotterdam, niet door de selectie komen. Ook al is zijn cv nog zo goed.

Auteur: Robin Bakker namens CVster

Bron: CVster
Terug naar alle items

Vacatures
in je mailbox?

Schrijf je in en we houden je op de hoogte
Job Alert instellen

Vacatures in je mailbox

Schrijf je in en we houden je op de hoogte.
In elke ontvangen e-mail kun je jouw Job Alert weer deactiveren.

Welke vacatures wil je ontvangen?

Gekozen vakgebieden:

Je kunt meerdere vakgebieden toevoegen.


    Gekozen opleidingsniveaus:

    Je kunt meerdere opleidingsniveaus toevoegen.


      Wat is je voornaam?

      Op welk e-mailadres?